Az IMF bekeményített a románoknál

2009.11.06. 16:34 Módosítva: 2009.11.06. 16:43
A Nemzetközi Valutaalap bejelentette, amíg nincs megfelelő 2010-es költségvetés felfüggeszti a Romániával kötött megállapodást, és nem kap több hitelt az ország. Az EU sem ad hitelt a jövő évi költségvetés törvénybe iktatása és egy a románok által kívántnál moderáltabb szintű költségvetési hiánycél kitűzése előtt. Ezzel 2,5 milliárd eurónyi hitelt tartanak vissza Romániától.

A román kormány megpróbálta az idén módosított hiánycél további módosítását lenyomni az IMF torkán (az augusztusban engedélyezett 7,3 GDP-arányos hiány helyett 7,8 százalék), de az IMF megszakította az eredetileg november 9-ig tervezett küldöttségi látogatását, és mai sajtóértekezletén bejelentette a hitel felfüggesztését – írja a Portfolio.hu.

Jeffrey Franks, az IMF-küldöttség vezetője kijelentette az MTI tudósítása szerint, hogy a román kormány várhatóan nem tudja tartani az idei államháztartási hiánycélt. A felek közötti legutóbbi megállapodás szerint a román költségvetési hiány nem haladhatja meg a bruttó nemzeti termék (GDP) 7,3 százalékát. Franks ugyanakkor cáfolta, hogy a román kormánnyal új hiánycél megállapításáról folytattak volna tárgyalást. Leszögezte, hogy a GDP-arányos idei 7,3 százalékos és a jövő évi 5,9 százalékos államháztartási hiány továbbra is érvényben marad.

Franks megállapította, hogy a harmadik negyedév végéig a román kormány beilleszkedett a meghatározott költségvetési hiányba, de a közalkalmazottak tíznapos kényszerszabadságra küldésének elodázásával, valamint a helyi közigazgatás és egyes állami vállalatok túlköltekezése miatt veszélybe került az év végi célérték tartása.

Mivel az államháztartási adatok is rosszabbak lettek a vártnál, valószínűleg égető szüksége lett volna az országnak a hitel decemberben esedékes következő részletére (1,5 milliárd euró). Az ügyvivő kormány pénzügyminisztere az államháztartási adatokat kommentálva elmondta, kénytelenek piaci forráshoz nyúlni, ami jóval magasabb kamatkötelezettségek vállalását jelenti.

Viszont továbbra sincs beiktatott kormány, amely elfogadtathatná a 2010-es költségvetést. Az államfő nem jelölt olyan kormányfőt, amelyet az ellenzék is elfogad. A november 22-i első, majd december 6-án második fordulós elnökválasztásig valószínűleg már nem lesz ez ügyben fejlemény. Az államfő Croitoru bukása után, Liviu Negoitát jelölte kormányfőnek, aki hétfőre ígérte, hogy előáll az új kormánykabinet névsorával; várhatóan őt sem fogja támogatni az ellenzék.

Iránymutatás számunkra is

A román eset számunkra is iránymutató. Ha az IMF engedett volna a vállalásokat nem teljesítő, sőt, nagyobb erőfeszítéseket sem mutató Romániának, és még így is belement volna a hiánycél növelésébe, ráadásul a hitelrészletet is folyósította volna, az a Valutaalap alkupozícióját is gyengítette volna más országokkal, így Magyarországgal való tárgyalásain. Márpedig az IMF másik küldöttsége ezekben a napokban hazánkban tárgyal, és bár a kormány jóval nagyobb erőfeszítéseket tett és tesz a román kabinetnél a vállalásai betartása érdekében, mégis egy-két ponton bizony veszélyben lehet az ígéret. Az idei hiánycél például nagyon a határon lehet, és az IMF felé korábban vállalt elsődlegesegyenleg-tervet jó eséllyel megsértjük.