Huszonhat éves csúcson az amerikai munkanélküliség

2009.11.06. 15:28 Módosítva: 2009.11.06. 15:32
Huszonhat éves rekordmagasságba emelkedett, ráadásul kétszámjegyűre hízott a munkanélküliség az Egyesült Államokban. Októberben az állástalanok aránya 10,2 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta a szeptemberi 9,8 százalék után.

A munkanélküliek száma csak októberben 558 ezer fővel 15,7 millió főre nőtt. Ezek alapján az amerikai recesszió kezdete, azaz 2007 decembere óta 8,2 millióval nőtt a munkanélküli segélyben részesülők száma – mutat rá az Equilor. Ez 10,2 százalékos munkanélküliségi rátának felel meg. Az új tényadat azt jelenti, hogy az amerikai munkaerőpiac 26 éves nyélponton van, hiszen utoljára 1983 áprilisában járt ilyen szinten a munkanélküliség.

A munkaerőpiaci statisztika komponensei közül a befektetők leginkább a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számának alakulására figyelnek. (A kissé talán furcsán csengő elnevezés oka, hogy a mezőgazdasági ágazatokban tapasztalt foglalkoztatottság a termés volatilitása miatt hagyományosan nagy kilengésekre képes, emiatt a statisztikusok inkább a foglalkoztatottság szempontjából stabilabb szektorokat veszik figyelembe a munkanélküliség számításakor, míg a mezőgazdaságot figyelmen kívül hagyják.) A mezőgazdaságon kívüli szektorokban ismét csökkent a munkaerő állomány, ami már az egymást követő 22. ilyen hónap. Összesen 190 ezer fővel dolgoztak kevesebben 2009. októberben, mint egy hónappal korábban. Tény azonban, hogy utoljára 2008. augusztusban volt ilyen alacsony a havi szintű állásvesztések száma. Különösen kedvező a trend, ha figyelembe vesszük, hogy a mélyponton, 2009 januárjában egy hónap alatt 741 ezer főt bocsátottak el az USA-ban.

Összességében a fenti adatok alapján továbbra is nagy magabiztossággal állítható, hogy messze még a fordulat az amerikai munkaerőpiacon, amely a kulcsa lenne a fogyasztói kiadások stabil alakulásának – kommenáltja a mai számokat az Equilor. A piacok is lereagálták a rossz adatokat, az amerikai határidős indexektől kezdve a főbb európai tőzsdeindexeken át a BUX-ig mindegyik nagy esést szenvedett el pillanatok alatt. Jellemző a hangulatváltozás erejére, hogy az OTP-papírok alig pár perc alatt 200 forintot estek, 2 százalékos pluszból közel 3 százalékos mínuszba hullottak. Igaz, azóta némi visszarendeződés következett be, de ez csak annyira elegendő, hogy a veszteségeket enyhítse.

A forint árfolyamán is meglátszott a rossz hír, igaz, kisebb mértékben. Az euróval szembeni jegyzések 274,50-ről 275,50-ig szaladtak, azóta kis korrekció itt is bekövetkezett.

A munkanélküliség növekedése az elemzői előrejelzések szerint a 2010-es év első negyedévben éri el a csúcspontját. Mindez azért is fontos, mert az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed az e hát szerdán tartott kamatdöntő ülést követően is nyomatékosította, hogy mindaddig nem várható az amerikai alapkamat emelése, amíg nem konszolidálódik a munkaerőpiac. A növekvő foglalkoztatottság és az ezzel párhuzamosan növekvő vásárlói kedv inflációgerjesztő hatással jár majd várhatóan együtt, amit a Fed elsősorban az irányadó ráta emelésével kezelhet. A munkaerőpiacon látható trendet alapul véve az Equilor továbbra is tartja azon álláspontját, hogy az amerikai gazdaságot sújtó recessziónak csak technikai alapon lett vége a 2009. második negyedévben. A II. világháború utáni korszak egyik legnagyobb gazdasági válságának vége akkor érkezik el, véleményünk szerint, amikor megfordul a munkaerőpiaci helyzet és havi szinten már nőni fog a foglalkoztatottak száma.