Olivér
5 °C
8 °C

Most kiderült, ki mennyit bukott a válságon

2009.11.06. 14:28
Az IMF szeptember végi becslése szerint értékpapírjaikon és hiteleiken több mint ezer milliárd dollárnyi értékvesztést szenvedtek el a világ bankjai 2007 eleje óta. Az előrejelzések szerint a toxikus eszközökön elszenvedett veszteségek a válságból való kilábalás menetrendjétől függően ennek a számnak a háromszorosára is nőhetnek. A Reuters most összeszedte, mely bankok mekkora veszteséget könyveltek el eddig pénzügyi beszámolóik alapján.

2007 októberétől számítva egészen pontosan 2800 milliárd dolláros veszteséget jelez előre az IMF. Ebből a nemzetközi szervezet szakértői szerint 1600 milliárd dollárnak megfelelő összeggel fognak részesedni Európa bankjai, és közel 1000 milliárd dollárral az amerikaiak.

A szeptemberi állapot alapján a lehetséges veszteség 60 százalékán túlestek már a tengerentúli bankok. Az európaiak – pontosabban a britek és az eurózónabeliek – viszont csak 40 százalékot írtak le, így számukra a neheze még hátravan.

Meg kell jegyezni, hogy a leírások és veszteségek definíciója országról országra és bankról bankra is változhat, ezért a számok csak megközelítik, és nem tökéletesen fedik a valóságot. (A táblázatban lévő összeg-eltérések a Reuters statisztikáiból származnak).

lstia.png

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?