Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Most kiderült, ki mennyit bukott a válságon

2009.11.06. 14:28
Az IMF szeptember végi becslése szerint értékpapírjaikon és hiteleiken több mint ezer milliárd dollárnyi értékvesztést szenvedtek el a világ bankjai 2007 eleje óta. Az előrejelzések szerint a toxikus eszközökön elszenvedett veszteségek a válságból való kilábalás menetrendjétől függően ennek a számnak a háromszorosára is nőhetnek. A Reuters most összeszedte, mely bankok mekkora veszteséget könyveltek el eddig pénzügyi beszámolóik alapján.

2007 októberétől számítva egészen pontosan 2800 milliárd dolláros veszteséget jelez előre az IMF. Ebből a nemzetközi szervezet szakértői szerint 1600 milliárd dollárnak megfelelő összeggel fognak részesedni Európa bankjai, és közel 1000 milliárd dollárral az amerikaiak.

A szeptemberi állapot alapján a lehetséges veszteség 60 százalékán túlestek már a tengerentúli bankok. Az európaiak – pontosabban a britek és az eurózónabeliek – viszont csak 40 százalékot írtak le, így számukra a neheze még hátravan.

Meg kell jegyezni, hogy a leírások és veszteségek definíciója országról országra és bankról bankra is változhat, ezért a számok csak megközelítik, és nem tökéletesen fedik a valóságot. (A táblázatban lévő összeg-eltérések a Reuters statisztikáiból származnak).

lstia.png