Ödön
1 °C
11 °C

Mae és Mac: 26 milliárdos veszteség a harmadik negyedévben

2009.11.08. 14:30
A válsághelyzet enyhült ugyan, de az ingatlanfedezeti hitelek piacán változatlanul igen nehéz a helyzet, derült ki a két vezető amerikai jelzáloghitel-finanszírozó intézet negyedéves jelentéséből.

Összesen több mint 26 milliárd dollár veszteséget szenvedett el az idei harmadik negyedévben a két vezető amerikai jelzáloghitel-finanszírozó intézet, a válság nyomán állami felügyelet alá helyezett Fannie Mae és Freddie Mac.

A nagyobbik intézet, a Fannie Mae a kilencedik egymást követő negyedévet zárta mínusszal. Az ingatlanpiaci válság kirobbanása óta így már 120 milliárd dollár veszteség érte a társaságot, ebből 19,8 milliárd dollár idén július és szeptember között.

A krízis enyhülésére utal, hogy egy évvel korábban még közel 30 milliárd dollár volt az adózás utáni veszteség, az ingatlanfedezeti hitelek piacán azonban változatlanul igen nehéz a helyzet a társaság szerint, amely a negyedéves adatok közlésével egy időben újabb 15 milliárd dolláros állami segítségért fordult Washingtonhoz.

6,3 milliárd dollár veszteség

Az újabb - sorrendben negyedik - tőkeinjekcióval 60,9 milliárdra emelkedhet a közpénzből finanszírozott támogatás, a piac második számú szereplője, a Freddie Mac életben tartására fordított tőkével együtt pedig 112,9 milliárd dollárra.

A Freddie Mac a pénteken közétett jelentése szerint 6,3 milliárd dollár veszteséget szenvedett el a harmadik negyedévben. Az előző év azonos időszakában 25,3 milliárd dollár volt a veszteségállomány. A társaság közölte: azonnali segítségre most nincsen szüksége, de fennmaradása változatlanul az állami támogatástól függ, mert a bizonytalan konjunkturális kilátások, az emelkedő munkanélküliség, a bedőlt hitelek után következő tömeges kényszerárverések és a lakáspiac telítettsége miatt tovább csökkenhet a lakóingatlanok ára, és számítani lehet a jelzáloghitel állomány folytatódó romlására is.

A két cég körül a 2006 végén indult jelzáloghitel-válság hatására egyre fogyott a levegő, majd tavaly ősszel, amikor világméretűvé terjedt a válság és a pénzügyi szektort is a mélybe rántotta, hirtelen az összeomlás szélére került mindkettő.

Fannie és Freddie

Az 1938-ban alapított Fannie Mae - Federal National Mortgage Association, vagyis Országos Szövetségi Jelzáloghitel Társulás - és az 1970-ben létrehozott Freddie Mac - Federal Home Loan Mortgage Corporation, azaz Szövetségi Lakáskölcsön Részvénytársaság - egyaránt úgynevezett kormány szponzorálta vállalkozás, vagyis magántőkével, magáncégként működik, de törvényben rögzített alapokmánnyal és céllal. Feladatuk a jelzáloghitelezés finanszírozásának biztosítása: felvásárolják az elsődleges hitelező pénzintézetektől a jelzálog-követeléseket, majd ezekre építve származékos termékeket - jelzáloghitellel fedezett értékpapírokat - terítenek a szabadpiacon, ily módon biztosítva és növelve az elsődleges jelzáloghitelezés tőkeforrását.

A rendszer megfelelően működött egészen a válság egy évvel ezelőtti elmélyüléséig, amit csak állami segítséggel sikerült átvészelni. Így került a Fannie Mae és a Freddie Mac állami felügyelet alá, és a washingtoni Fehér Házban azóta gondolkodnak további sorsukon. Barack Obama elnök környezetéből származó korábbi értesülések szerint konkrét javaslatok jövő február előtt nem várhatók. Sok mindenről szó lehet, akár arról, hogy állami ügynökségbe szervezik a két céget, de akár arról is, hogy feldarabolják és értékesítik őket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?