Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Soha nem volt még ilyen drága az arany

2009.11.09. 10:48 Módosítva: 2009-11-09 10:51:17
Hétfőn is folytatódott az arany árának emelkedése: reggel 1107,10 dolláron, új történelmi csúcson jegyezték a nemesfém unciáját Londonban. Az arany ezzel az idén már 25 százalékot drágult, az 1100 dolláros határt a múlt héten pénteken lépte át.

Az arany unciánkénti ára 2001 óta évről-évre emelkedik, és a drágulás üteme egyre gyorsul. Az ezer dolláros szintet szeptemberben haladta meg, majd szinte hetente új csúcsra emelkedett és alig két hónap alatt 100 dollárral nőtt.

Elemzők szerint a mostani, őszi drágulási hullámnak részben szezonális oka van: rendszerint októberben és novemberben a legélénkebb a kereslet az arany iránt. Fontosabb tényező ugyanakkor a dollár folytatódó gyengülése, és a pénteken megjelent kedvezőtlen amerikai munkaerő-piaci adat – az állástalanok aránya októberben 26 éves csúcsra, 10,2 százalékra emelkedett –, amely a válság elhúzódására utal.

További jelentős árfelhajtó faktor, hogy a várakozások szerint számos központi bank a közeli jövőben nem eladóként, hanem vevőként jelenik meg a piacon. Főként a portfóliójukat színesíteni, diverzifikálni kívánó ázsiai központi bankok jönnek szóba, mint például az indiai, amely a múlt héten bejelentette, hogy 200 tonnát vásárolt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) aranytartalékának eladásra kínált bő 400 tonnás készletéből.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!