Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Már az amerikai munkavállalók fele nő

2009.11.13. 22:36
Egyre kevesebb amerikai háztartásban maradhat otthon a nő, miközben főként a férfiakat foglalkoztató ágazatokat érintette az Egyesült Államokban a recesszió. Jelenleg már az amerikai munkavállalók fele nő, hamarosan több nő dolgozhat, mint férfi.

Elsősorban a férfiakat foglalkoztató ágazatokat tizedelte meg a recesszió, ez is szerepet játszott abban, hogy már az amerikai munkavállalók fele nő, írja a The Wall Street Journal. Ez mérföldkő a munkaerő összetételének alakulásában.

A gazdasági válság következtében a 16 év feletti férfi munkaerő körében a munkanélküliség elérte a 11,4 százalékot, ami negyedszázados rekord. A legnagyobb elbocsátások az építő- és a feldolgozóiparban történtek. A nők körében csak 8,8 százalék az állás nélküliek aránya, a nők által dominált szektorokat, például az oktatást és az egészségügyet a válság kevésbé érintette.

A nők társadalmi szerepvállalásának hosszú ideje zajló átalakulását felgyorsította a gazdasági válság, írja a lap. Egyre kevesebb háztartás engedheti meg, hogy a nő otthon maradjon. Arlie Hochschild, a Berkeleyben működő Kaliforniai Egyetem professzora, a téma szakértője rámutatott: lényegi váltás következik be, míg korábban a nők sok háztartásban többnyire akkor dolgoztak, ha akartak, ma már azért dolgoznak, mert kénytelenek.

A nők aránya a munkavállalók között 1970-ben még csak 35 százalék volt, a recesszió kezdetére elérte a 48,7 százalékot, 2009. szeptemberében pedig már 49,9 százalékra emelkedett.

A felmérésekből az is kiderül, hogy a nők - bár egyre nagyobb részt képviselnek a munkavállalók között - lényegesen kevesebbet keresnek, mint a férfiak. A teljes munkaidőben foglalkoztatott nők keresetének középértéke 2008-ban évi 35 745 dollár, a férfiaké viszont 46 367 dollár volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!