Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyakunkon az élelmiszerválság?

2009.11.13. 07:13
Rövid távon magas maradhat az élelmiszerek ára, mert igen kényes az egyensúly a kereslet és a kínálat között - állítják nemzetközi szakértők. Többen azt mondják, ez akár élelmezési válságot is kirobbanthat.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) november 16-18. között Rómában tartandó élelmezési csúcstalálkozója alkalmából közreadott elemzés szerint az árak könnyen el is szabadulhatnak, a 2007/2008-as dráguláshoz hasonló válságot idézvén elő.

Bár az árak már lejjebb mentek a 2008. évi csúcshoz képest, még mindig jóval magasabbak, mint a válság előtt, 2006-ban voltak. Jelentős az áringadozás is: idén májusban az élelmiszerek ára átlagosan 24 százalékkal volt magasabb, mint 2006-ban a FAO elemzői szerint.

A drágulás egyik legfőbb oka, hogy a mezőgazdasági alapanyagok és az energia iránti kereslet növekedése nem párosul elegendő termelői kapacitás kiépítésével. Ez elsősorban a fejlődő országokban jelent súlyos problémát.

A FAO előrejelzése szerint a szemestermények átlagára 10-20 százalékkal lesz magasabb reálértékben 2009-2018 között, mint 1997-2006 között volt, míg a növényi olajok átlagára 30 százalékkal lehet több. A húsfélék és tejtermékek ennél kisebb mértékű drágulására számít a FAO - legalábbis rövid távon -, miután ezek a termékek érzékenyebben reagálnak a jövedelmeknek a válság előidézte csökkenésére.