Nyakunkon az élelmiszerválság?

2009.11.13. 07:13
Rövid távon magas maradhat az élelmiszerek ára, mert igen kényes az egyensúly a kereslet és a kínálat között - állítják nemzetközi szakértők. Többen azt mondják, ez akár élelmezési válságot is kirobbanthat.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) november 16-18. között Rómában tartandó élelmezési csúcstalálkozója alkalmából közreadott elemzés szerint az árak könnyen el is szabadulhatnak, a 2007/2008-as dráguláshoz hasonló válságot idézvén elő.

Bár az árak már lejjebb mentek a 2008. évi csúcshoz képest, még mindig jóval magasabbak, mint a válság előtt, 2006-ban voltak. Jelentős az áringadozás is: idén májusban az élelmiszerek ára átlagosan 24 százalékkal volt magasabb, mint 2006-ban a FAO elemzői szerint.

A drágulás egyik legfőbb oka, hogy a mezőgazdasági alapanyagok és az energia iránti kereslet növekedése nem párosul elegendő termelői kapacitás kiépítésével. Ez elsősorban a fejlődő országokban jelent súlyos problémát.

A FAO előrejelzése szerint a szemestermények átlagára 10-20 százalékkal lesz magasabb reálértékben 2009-2018 között, mint 1997-2006 között volt, míg a növényi olajok átlagára 30 százalékkal lehet több. A húsfélék és tejtermékek ennél kisebb mértékű drágulására számít a FAO - legalábbis rövid távon -, miután ezek a termékek érzékenyebben reagálnak a jövedelmeknek a válság előidézte csökkenésére.