Civil piacgazdaságot sürgetnek egy egyházi konferencián

2009.11.14. 13:33 Módosítva: 2009.11.14. 13:52
Stefano Zamagni, a Bolognai Egyetem professzora szerint a piacgazdaságnak nincs alternatívája, de azt meg kell reformálni. Az olasz professzor szombaton Budapesten, a gazdasági válságról rendezett nemzetközi egyházi konferenciát bevezető sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy két út van: a "darwini", illetve az úgynevezett civil piacgazdaság.

Stefano Zamagni - aki XVI. Benedek pápa legutóbb kiadott, Szeretet az igazságban kezdetű enciklikájának kidolgozásában is részt vett - nézete szerint a "darwini" piacgazdaság azt mondja ki, hogy "akik nem hatékonyak, nem bírják a versenyt, azok hulljanak", míg az úgynevezett civil piacgazdaságnak "az a dolga, hogy mindenkit bevonjon a rendszerbe".

Segély helyett termelés

Érvelése szerint a mostani válságot az okozta, hogy az utóbbi elvet nem alkalmazzák teljes körűen a rászorulókra, mert a közjó helyett minden gazdasági tényező az egyéni javakra helyezi a hangsúlyt. A gazdaság legbefolyásosabb résztvevői manapság egymással összefognak, a kisebb vetélytársakat kizárják a versenyből, a rászorulóknak pedig "csak alamizsnát adnak". Ezt kellene megváltoztatni, mert addig nem lép előre a gazdaság, vélekedett a professzor.

Mint mondta, "az alamizsna túlélésre alkalmas, de nem jó a termeléshez". Ezt egyébként már a XIV. századi ferencesek is tudták szerinte. Nem alamizsnát, segélyeket kell osztani, hanem el kell érni, hogy a legszegényebbek is érdekelté váljanak a termelésben.

Stefano Zamagni felidézte, hogy a gazdasági, környezeti, erkölcsi válság okait elemző, arra egyfajta megoldást kereső pápai enciklika öt éven át formálódott, "sokkal demokratikusabb módon, mint azt az emberek gondolják". Az első fogalmazvány elkészítésében ötszáz szakember vett részt, majd azt egy tizenegy tagú bizottság tárgyalta meg a pápa vezetésével.

Nem ítélkezik sem a globalizáció, sem a nem hívők felett

A professzor, aki ez utóbbi testület egyetlen világi képviselője volt, rámutatott, hogy a dokumentum a globalizáció által okozott új jelenségekkel foglalkozik, amelyek minden embert érintenek, ilyen például a környezetvédelem kérdése. Az enciklika nem ítélkezik, nem tör lándzsát senki felett, a "kapitalista" kifejezés például egyszer sem szerepel benne, és "hívőt, nem hívőt egyaránt megszólít", hangsúlyozta.

A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola által rendezett konferencia ebédszünetében egy másik előadó, Helen Alford domonkos nővér Menedzsment, ha számít a hit című könyvét dedikálta az érdeklődőknek. A római Pápai Szent Tamás Egyetem Társadalomtudományi Kara dékánjának könyve a vállalatok társadalmi felelősségéről szól.

A magyar előadók közül Kerekes Sándor, a Budapesti Corvinus Egyetem rektorhelyettese a gazdasági válság miatti szemléletváltozás szükségességéről, Zsóka Ágnes, a Corvinus egyetem adjunktusa a válság ökológiai hátteréről, míg Béres Tamás, az Evangélikus Hittudományi Egyetem docense a jövőért viselt felelősség jelentőségéről tart előadást.