Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Európai karácsony: nyugaton spórolnak, keleten dőzsölünk

2009.11.14. 12:53
Karácsonyra körülbelül 3,8 százalékkal fogják csökkenteni kiadásaikat az európaiak válság miatt, és előnyben részesítik majd a hasznos, tartós, olcsóbb – akár használt – termékeket. Tavaly azonban még ennél is többel, hat százalékkal, költöttünk kevesebbet. Főleg Európa nyugati felén fognak spórolni, a közép-és kelet-európaiak többet költenek majd mint tavaly, és sok olcsó ajándékot vesznek.

Érdekes módon Nyugat-Európa jóval takarékoskodóbb, mint a földrész keleti fertálya: 6,3 százalékkal csökkenti ünnepi kiadásait, a keleti rész viszont 0,7 százalékkal még növeli is azokat. Különösen a válság által erőteljesebben sújtott nyugati országokban várható jelentős változás: Spanyolországban 9,1 százalékkal, Nagy-Britanniában 17,4 százalékkal, Írországban pedig nem kevesebb mint 22,4 százalékkal fognak kevesebbet költeni az ünneplők, mint tavaly,áll a Deloitte tanácsadó iroda legújabb felmérésében.

Szinte mindenki kevesebbet költ

Az európaiak fejenként átlag 700 eurót (mintegy 190 ezer forint) fognak kiadni az ünnepek alkalmából. Nyugaton kevesebb ajándékot adnak majd, de kissé drágábbakat. Keleten általában bőkezűbbek lesznek az emberek, valamivel több meglepetést vásárolnak szeretteiknek. A megkérdezettek kétharmada készül ünnepi kiadásainak csökkentésére a válság miatt, noha 80 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nem tart munkahelyének elvesztésétől.

Az emberek 42 százaléka mondta azt, hogy leginkább készpénznek örülne, a második helyen a kívánságok terén az öltözködési cikkek és a cipők állnak – holtversenyben a vásárlási csekkel. A negyedik leginkább óhajtott termék a könyv, amely ugyanakkor vezető helyen áll a vásárlási szándékok tekintetében (36 százalék) – talán azért is, mert általában olcsóbb, mint más lehetőségek. Ugyancsak gyakori ajándéknak ígérkeznek a kozmetikumok és parfümök (29 százalék), hajszállal a zenei DVD-k és CD-k előtt (28 százalék). A karácsonyfa alatt a gyerekeket főleg oktató játék, könyv, építőkészlet, a serdülőket pénz várja majd.

Környezettudatos franciák

A franciáknak csaknem egyharmada (ez kétszerese az európai átlagnak) készült alkalmi, használt cikkekkel kedveskedni, nemcsak takarékossági megfontolásokból, hanem újrahasznosítás céljából is. A franciák 19 százaléka kész eladni az interneten az ajándékot, amelyet kap – pénzhiányból, vagy akkor, ha nem tetszik.

Gilles Goldenberg, a tanulmány szerzője szerint idén is a karácsonyi időszak lesz a legfontosabb a kereskedők számára, éves forgalmuk jelentős részét bonyolítják ezekben a hetekben. „A vevővadászat megkezdődött és az ár fontos fegyver lesz” – mondja.

Karácsonykor is ugyanúgy fogyasztunk

A bevásárlóközpontok meg fogják találni a számításukat, mivel ebben az időszakban az emberek „sietnek, egyszerre sok mindent akarnak vásárolni”. Franciaországban az internet lesz a második legnagyobb ajándékpiac. A kereskedőknek igényes vevőkre kell számítaniuk, akik az árat fontosnak tartják és az internet révén tájékozottabbak a termékek előnyeit és hátrányait illetően.

Az élelmiszerek terén a kereskedelmi láncok bevezetett márkás termékei lesznek a legkeresettebbek – így volt ez az év során is. „Senki se gondolja, hogy a fogyasztók karácsonykor másként viselkednek, különösen akkor, amikor ésszerűbben kívánnak ünnepelni” – hangoztatja a szakértő.

A felmérés 18 országban 17 567 – 18 éves és idősebb – személy megkérdezésével készült szeptemberben és októberben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?