Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az ország, ahol nem akarnak adócsökkentést

2009.11.16. 07:25
Ismét a bírálatok középpontjába kerültek a német kormány adócsökkentési tervei. Rainer Brüderle gazdasági miniszter ugyanakkor egy vasárnapi nyilatkozatban a leghatározottabban visszautasította a kifogásokat.

Az új konzervatív-liberális kormány adócsökkentési terveit az elmúlt hét végén a gazdasági bölcsek elnevezésű, tekintélyes szakértőkből  álló testület szinte ízekre szedte, és erősen kritizálta. A testület - amely jelentését immár hagyományosan a kormány megbízásából készítette el -  egyrészt az hangoztatta, hogy adócsökkentésekre nincs kényszerű szükség, másrészt pedig arra mutatott rá, hogy a 2011-tól tervezett lépésekre nincs meg a pénzügyi  fedezet. A költségvetési hiány csökkentése nem összeegyeztethető a koalíció ígéreteivel, ha az komoly pénzügyi politikát akar folytatni.

A tervezett adócsökkentések - 2011-től évente mintegy 24 milliárd euró -  a koalíció központi célkitűzését jelentik a most kezdődött törvényhozás ciklusra. Az ezzel kapcsolatos elkötelezettséget Angela Merkel kancellár is megerősítette a múlt hét közepén elhangzott kormánynyilatkozatában, utalva, hogy a kormány ettől a növekedés felgyorsulását reméli. Ezzel szemben a gazdasági "bölcsek" annak a nézetnek adtak hangot, hogy az adócsökkentések növekedési hatása rendkívül csekély, és ehelyett következetes takarékoskodásra, a rekord összegű állami deficit lefaragására lenne szükség.

A testület szinte egytől-egyig górcső alá vette a kilátásba helyezett adócsökkentések, illetve a különböző juttatások területeit, és azt a véleményt fogalmazta meg, hogy nem segítik elő a növekedést. Általánosságban úgy vélekedett, hogy a kormány részéről nincs meg a készség a takarékoskodásra.

Ezzel szemben már most arra lenne szükség, hogy a koalíció kidolgozza a túlzott eladósodásból való kiút stratégiáját - szögezte le a jelentés, hozzátéve: a 2011-től 2016-ig terjedő időszakban évente legkevesebb 6 milliárd eurós megtakarításra lenne szükség, mert csakis ez  segíthetné elő az eladósodás - a törvény által is előírt - megfékezését.

A kormány gazdasági minisztere vasárnap visszautasította a bírálatokat. A kormányban az adócsökkentések fő szószólójának számító liberális FDP-t képviselő Rainer Brüderle egy interjúban szó szerint úgy fogalmazott: "A professzorok tanácsai nem helyettesíthetik a politikusok megfontolásait."

Brüderle szerint épp ezért ők csupán tanácsadók és nem döntéshozók. "A döntéshozókat választották, mégpedig azért választották meg, mert adócsökkentéseket ígértek" - hangoztatta a miniszter, leszögezve, hogy a kormány betartja ígéreteit.

A sajtó, pártállástól függetlenül, egyértelműen a bölcsek testületének adott igazat. A konzervatív Die Welt vasárnapi számában  a többi között leszögezte: a kilátásba helyezett adócsökkentéseknek nincs átütő növekedési hatásuk, és mielőbb  búcsút kellene mondani az állami konjunktúratámogatási programoknak.

A kormányprogramból az újság hiányolta a takarékossági célkitűzéseket is. "A keresztény pártok és a liberális FDP a politika primátusát egyértelműen a gazdasági szakértelem elé helyezték" - szögezte le a konzervatív napilap.