Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Az ország, ahol nem akarnak adócsökkentést

2009.11.16. 07:25
Ismét a bírálatok középpontjába kerültek a német kormány adócsökkentési tervei. Rainer Brüderle gazdasági miniszter ugyanakkor egy vasárnapi nyilatkozatban a leghatározottabban visszautasította a kifogásokat.

Az új konzervatív-liberális kormány adócsökkentési terveit az elmúlt hét végén a gazdasági bölcsek elnevezésű, tekintélyes szakértőkből  álló testület szinte ízekre szedte, és erősen kritizálta. A testület - amely jelentését immár hagyományosan a kormány megbízásából készítette el -  egyrészt az hangoztatta, hogy adócsökkentésekre nincs kényszerű szükség, másrészt pedig arra mutatott rá, hogy a 2011-tól tervezett lépésekre nincs meg a pénzügyi  fedezet. A költségvetési hiány csökkentése nem összeegyeztethető a koalíció ígéreteivel, ha az komoly pénzügyi politikát akar folytatni.

A tervezett adócsökkentések - 2011-től évente mintegy 24 milliárd euró -  a koalíció központi célkitűzését jelentik a most kezdődött törvényhozás ciklusra. Az ezzel kapcsolatos elkötelezettséget Angela Merkel kancellár is megerősítette a múlt hét közepén elhangzott kormánynyilatkozatában, utalva, hogy a kormány ettől a növekedés felgyorsulását reméli. Ezzel szemben a gazdasági "bölcsek" annak a nézetnek adtak hangot, hogy az adócsökkentések növekedési hatása rendkívül csekély, és ehelyett következetes takarékoskodásra, a rekord összegű állami deficit lefaragására lenne szükség.

A testület szinte egytől-egyig górcső alá vette a kilátásba helyezett adócsökkentések, illetve a különböző juttatások területeit, és azt a véleményt fogalmazta meg, hogy nem segítik elő a növekedést. Általánosságban úgy vélekedett, hogy a kormány részéről nincs meg a készség a takarékoskodásra.

Ezzel szemben már most arra lenne szükség, hogy a koalíció kidolgozza a túlzott eladósodásból való kiút stratégiáját - szögezte le a jelentés, hozzátéve: a 2011-től 2016-ig terjedő időszakban évente legkevesebb 6 milliárd eurós megtakarításra lenne szükség, mert csakis ez  segíthetné elő az eladósodás - a törvény által is előírt - megfékezését.

A kormány gazdasági minisztere vasárnap visszautasította a bírálatokat. A kormányban az adócsökkentések fő szószólójának számító liberális FDP-t képviselő Rainer Brüderle egy interjúban szó szerint úgy fogalmazott: "A professzorok tanácsai nem helyettesíthetik a politikusok megfontolásait."

Brüderle szerint épp ezért ők csupán tanácsadók és nem döntéshozók. "A döntéshozókat választották, mégpedig azért választották meg, mert adócsökkentéseket ígértek" - hangoztatta a miniszter, leszögezve, hogy a kormány betartja ígéreteit.

A sajtó, pártállástól függetlenül, egyértelműen a bölcsek testületének adott igazat. A konzervatív Die Welt vasárnapi számában  a többi között leszögezte: a kilátásba helyezett adócsökkentéseknek nincs átütő növekedési hatásuk, és mielőbb  búcsút kellene mondani az állami konjunktúratámogatási programoknak.

A kormányprogramból az újság hiányolta a takarékossági célkitűzéseket is. "A keresztény pártok és a liberális FDP a politika primátusát egyértelműen a gazdasági szakértelem elé helyezték" - szögezte le a konzervatív napilap.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!