Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A francia pénzügyminiszter a legjobb

2009.11.17. 12:37 Módosítva: 2009-11-17 12:59:11
Christine Lagarde francia pénzügyminisztert választotta Európa idei legjobbjának a Financial Times, amely szerint Oszkó Péternek, a magyar szaktárca vezetőjének a feladata a legnehezebbek között van az EU-n belül.

A londoni üzleti napilap szakértői véleményeket figyelembe véve rangsorolja évente 19 EU-tagállam pénzügyminisztereit. Az idén először szereplő Oszkó Péter a 17. helyre került. A Financial Times a magyar szakminiszter értékelésében megjegyzi: a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU támogatási programja korlátozza a mozgásteret, így Oszkó Péternek legtöbb uniós kollégájánál nehezebb működési feltételek közepette kell dolgoznia.

Nehéz a dolga

A vezető banki szakértőkből álló zsűri egyik tagja, Marco Annunziata - az UniCredit főközgazdásza - kiemelte Oszkó Péter szerepét a költségvetési konszolidációban. Annunziata szerint az elmúlt év válsága közepette néhány közép-kelet-európai pénzügyminiszter "szép teljesítményt nyújtott meglehetősen kedvezőtlen körülmények közepette, különösen Oszkó Péter az, aki nehéz, de döntő jelentőségű költségvetési konszolidációs programot irányít".

A listához figyelembe vett három fő kritérium közül kettő nem személyes jellegű. A válság közepette mutatott gazdasági teljesítmény rangsorában Magyarország a középmezőnyben, a 11. helyen van, viszont a hitelességi listán - amely a Financial Times ismertetése szerint azt méri, hogy a piac mennyire tekint megbízhatónak egy adott gazdaságot - Magyarország a 19. helyre került.

Francia sztár

   

A tavalyi sorrend

A hetedik helyeről lépett előre Christine Lagarde, a francia pénzügyminisztert viszont már tavaly is meghatározónak tartották a politikai teljesítménye alapján, e részkategóriában 2008-ban a második volt. 2008 legjobb pénzügyminisztere a finn Jyrki Katainen lett. A tavalyi magyar pénzügyér, Veres János a lista 15 helyére került.

A politikai rangsorban, amelyben Oszkó Péter a 16. helyen van az idei listán, a szakértői testület egyebek mellett azt vizsgálta, hogy a szakminisztereknek milyen a sztárpotenciáljuk a nemzetközi porondon.

Az idei év uniós pénzügyminiszterévé választott Christine Lagarde-ról a londoni gazdasági napilap azt írta: a francia szakminiszter a világ pénzügyi döntéshozóinak sztárjává vált, a zsűri imádta a nemzetközi színtéren nyújtott teljesítményét a szabályozás és a bankrendszerek jövőjének kérdésében.

Az idei rangsor két utolsó helyén Georgiosz Papakonsztantinu görög, és Brian Lenihan ír pénzügyminiszter osztozik. Papakonsztantinu helyzetéről a londoni üzleti napilap azt írta: a költségvetési horror-forgatókönyv, valamint a hitelesség helyreállításáért folytatott harc Herkuleshez méltó munkát ad a görög szakminiszternek. Ír kollégájának, Brian Lenihannek az értékelés szerint nem kevesebb a feladata, mint visszahozni a katasztrófa széléről az ír gazdaságot.

A Fitch Ratings éppen e hónap elején minősítette le agresszív mértékben, egyszerre két fokozattal Írország szuverén adóskockázati besorolását. A legnagyobb európai hitelminősítő indoklása szerint az ír hazai össztermék az idén - nominálértéken - 9 százalékkal, 2007-2010 között összesítve 14 százalékkal zuhan, az ír államháztartási hiány az idén eléri a GDP-érték 12,5 százalékát, és jövőre is 12 százalékos lesz, a GDP-arányos bruttó ír államadósság pedig 2010 végére 110 százalék fölé emelkedik. A cég megjegyezte, hogy az ír adósságráta 2007 végén még alig 25 százalék volt.

Egy másik nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service a múlt hónap végén a görög adósbesorolásra jelentett be leminősítést valószínűsítő felülvizsgálatot, azzal az indokkal, hogy a görög költségvetési helyzet romlása - a várhatóan szintén 12,5 százalékra duzzadó GDP-arányos államháztartási deficit - súlyos kérdéseket vet fel Görögország közfinanszírozási helyzetének fenntarthatóságával kapcsolatban.