A francia pénzügyminiszter a legjobb

2009.11.17. 12:37 Módosítva: 2009.11.17. 12:59
Christine Lagarde francia pénzügyminisztert választotta Európa idei legjobbjának a Financial Times, amely szerint Oszkó Péternek, a magyar szaktárca vezetőjének a feladata a legnehezebbek között van az EU-n belül.

A londoni üzleti napilap szakértői véleményeket figyelembe véve rangsorolja évente 19 EU-tagállam pénzügyminisztereit. Az idén először szereplő Oszkó Péter a 17. helyre került. A Financial Times a magyar szakminiszter értékelésében megjegyzi: a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU támogatási programja korlátozza a mozgásteret, így Oszkó Péternek legtöbb uniós kollégájánál nehezebb működési feltételek közepette kell dolgoznia.

Nehéz a dolga

A vezető banki szakértőkből álló zsűri egyik tagja, Marco Annunziata - az UniCredit főközgazdásza - kiemelte Oszkó Péter szerepét a költségvetési konszolidációban. Annunziata szerint az elmúlt év válsága közepette néhány közép-kelet-európai pénzügyminiszter "szép teljesítményt nyújtott meglehetősen kedvezőtlen körülmények közepette, különösen Oszkó Péter az, aki nehéz, de döntő jelentőségű költségvetési konszolidációs programot irányít".

A listához figyelembe vett három fő kritérium közül kettő nem személyes jellegű. A válság közepette mutatott gazdasági teljesítmény rangsorában Magyarország a középmezőnyben, a 11. helyen van, viszont a hitelességi listán - amely a Financial Times ismertetése szerint azt méri, hogy a piac mennyire tekint megbízhatónak egy adott gazdaságot - Magyarország a 19. helyre került.

Francia sztár

   

A tavalyi sorrend

A hetedik helyeről lépett előre Christine Lagarde, a francia pénzügyminisztert viszont már tavaly is meghatározónak tartották a politikai teljesítménye alapján, e részkategóriában 2008-ban a második volt. 2008 legjobb pénzügyminisztere a finn Jyrki Katainen lett. A tavalyi magyar pénzügyér, Veres János a lista 15 helyére került.

A politikai rangsorban, amelyben Oszkó Péter a 16. helyen van az idei listán, a szakértői testület egyebek mellett azt vizsgálta, hogy a szakminisztereknek milyen a sztárpotenciáljuk a nemzetközi porondon.

Az idei év uniós pénzügyminiszterévé választott Christine Lagarde-ról a londoni gazdasági napilap azt írta: a francia szakminiszter a világ pénzügyi döntéshozóinak sztárjává vált, a zsűri imádta a nemzetközi színtéren nyújtott teljesítményét a szabályozás és a bankrendszerek jövőjének kérdésében.

Az idei rangsor két utolsó helyén Georgiosz Papakonsztantinu görög, és Brian Lenihan ír pénzügyminiszter osztozik. Papakonsztantinu helyzetéről a londoni üzleti napilap azt írta: a költségvetési horror-forgatókönyv, valamint a hitelesség helyreállításáért folytatott harc Herkuleshez méltó munkát ad a görög szakminiszternek. Ír kollégájának, Brian Lenihannek az értékelés szerint nem kevesebb a feladata, mint visszahozni a katasztrófa széléről az ír gazdaságot.

A Fitch Ratings éppen e hónap elején minősítette le agresszív mértékben, egyszerre két fokozattal Írország szuverén adóskockázati besorolását. A legnagyobb európai hitelminősítő indoklása szerint az ír hazai össztermék az idén - nominálértéken - 9 százalékkal, 2007-2010 között összesítve 14 százalékkal zuhan, az ír államháztartási hiány az idén eléri a GDP-érték 12,5 százalékát, és jövőre is 12 százalékos lesz, a GDP-arányos bruttó ír államadósság pedig 2010 végére 110 százalék fölé emelkedik. A cég megjegyezte, hogy az ír adósságráta 2007 végén még alig 25 százalék volt.

Egy másik nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service a múlt hónap végén a görög adósbesorolásra jelentett be leminősítést valószínűsítő felülvizsgálatot, azzal az indokkal, hogy a görög költségvetési helyzet romlása - a várhatóan szintén 12,5 százalékra duzzadó GDP-arányos államháztartási deficit - súlyos kérdéseket vet fel Görögország közfinanszírozási helyzetének fenntarthatóságával kapcsolatban.