Nagy az orosz OTP behajthatatlan hitelállománya

2009.11.17. 19:33
Az orosz OTP Bank októberben megpróbálta eladni behajthatatlan hiteleit, amelyek összesen 5,4 milliárd rubelt tesznek ki, és amelyeket a bank a fogyasztási hitelek bevezetésétől kezdve gyűjtött.

A slon.ru orosz gazdasági hírportál szerint a bank már márciusban is tett hasonló próbálkozást - akkor 4,6 milliárdot tett ki a portfólió értéke -, de akkor sem járt sikerrel. Akkor a névérték 1-4 százalékát ajánlották árként, és mindössze néhány kisebb szerződés született, amelyek alapján az érdeklődők meg akarták vizsgálni, mire számíthatnak esetleges befektetéseik megtérülése terén.

Októberben már csupán a névérték a legzsugoribbak 1 százaléknál is kevesebbet kínáltak. A két tender között eltelt időben ugyanis nem csupán a portfólió duzzadt meg, hanem a minősége is romlott, ugyanis a késedelem 890 napról 970 napra nőtt. (A lakossági hitelek terén vezető más bankokban például a rossz hitelek 120 nap alatt megjárják a házon belüli fórumokat, aztán behajtó cégekhez kerülnek.)

Emellett a bank beszámolójából kiderül, hogy a portfólióban foglalt 250 ezer hitel több mint felét már leírták, mivel nem volt lehetséges a behajtás. Az OTP Bank egyébként akkor ír le hitelt, ha több mint két éve nem történt törlesztés.

A slon.ru szerint a beruházókat az is elriasztja, hogy az OTP Bank kizárólag egyben hajlandó eladni behajthatatlan hiteleit, pedig kisebb részekben már megszabadulhatott volna tőlük.

Nem indokolták

A hírportál szerint a bank ezt a szándékot nem indokolta, és a második tender részleteiről szóló tájékoztatást is halogatja, szakértők szerint azonban van a szándékban logika: a részvényesek alighanem a bank hírnevének károsodását igyekeznek minimális szinten tartani azzal, hogy egyetlen kézbe adják a rossz hiteleket.

Az eladással ugyanis csökken a lehetőség a behajtás módszereinek ellenőrzésére. Különösen érvényes ez, ha több cég veszi meg a hiteleket, előfordulhat, hogy valamelyik akár megpróbálja a szó szoros értelmében kiverni az ügyfelekből az adósságot, és az OTP Bank arculata alapvetően károsodhat.

A honlap azt írta, hogy a később behajthatatlanná váló hitelek jelentős részét az orosz OTP Bank működésének első évében halmozta fel. "Ez már nem az első eset, hogy a takarékos magyarok túlságosan hosszú ideig nem tudnak megbékélni a piac feltételeivel, halogatják a megfelelő döntések meghozatalát, és ennek következtében kénytelenek vesztességeket elkönyvelni. A behajthatatlan hitelek ilyen mértékű felhalmozódása is a nem megfelelő időben és nem megfelelő helyen gyakorolt takarékosság következménye" - írta a slon.ru.