Szilvia
5 °C
16 °C

Nagy az orosz OTP behajthatatlan hitelállománya

2009.11.17. 19:33
Az orosz OTP Bank októberben megpróbálta eladni behajthatatlan hiteleit, amelyek összesen 5,4 milliárd rubelt tesznek ki, és amelyeket a bank a fogyasztási hitelek bevezetésétől kezdve gyűjtött.

A slon.ru orosz gazdasági hírportál szerint a bank már márciusban is tett hasonló próbálkozást - akkor 4,6 milliárdot tett ki a portfólió értéke -, de akkor sem járt sikerrel. Akkor a névérték 1-4 százalékát ajánlották árként, és mindössze néhány kisebb szerződés született, amelyek alapján az érdeklődők meg akarták vizsgálni, mire számíthatnak esetleges befektetéseik megtérülése terén.

Októberben már csupán a névérték a legzsugoribbak 1 százaléknál is kevesebbet kínáltak. A két tender között eltelt időben ugyanis nem csupán a portfólió duzzadt meg, hanem a minősége is romlott, ugyanis a késedelem 890 napról 970 napra nőtt. (A lakossági hitelek terén vezető más bankokban például a rossz hitelek 120 nap alatt megjárják a házon belüli fórumokat, aztán behajtó cégekhez kerülnek.)

Emellett a bank beszámolójából kiderül, hogy a portfólióban foglalt 250 ezer hitel több mint felét már leírták, mivel nem volt lehetséges a behajtás. Az OTP Bank egyébként akkor ír le hitelt, ha több mint két éve nem történt törlesztés.

A slon.ru szerint a beruházókat az is elriasztja, hogy az OTP Bank kizárólag egyben hajlandó eladni behajthatatlan hiteleit, pedig kisebb részekben már megszabadulhatott volna tőlük.

Nem indokolták

A hírportál szerint a bank ezt a szándékot nem indokolta, és a második tender részleteiről szóló tájékoztatást is halogatja, szakértők szerint azonban van a szándékban logika: a részvényesek alighanem a bank hírnevének károsodását igyekeznek minimális szinten tartani azzal, hogy egyetlen kézbe adják a rossz hiteleket.

Az eladással ugyanis csökken a lehetőség a behajtás módszereinek ellenőrzésére. Különösen érvényes ez, ha több cég veszi meg a hiteleket, előfordulhat, hogy valamelyik akár megpróbálja a szó szoros értelmében kiverni az ügyfelekből az adósságot, és az OTP Bank arculata alapvetően károsodhat.

A honlap azt írta, hogy a később behajthatatlanná váló hitelek jelentős részét az orosz OTP Bank működésének első évében halmozta fel. "Ez már nem az első eset, hogy a takarékos magyarok túlságosan hosszú ideig nem tudnak megbékélni a piac feltételeivel, halogatják a megfelelő döntések meghozatalát, és ennek következtében kénytelenek vesztességeket elkönyvelni. A behajthatatlan hitelek ilyen mértékű felhalmozódása is a nem megfelelő időben és nem megfelelő helyen gyakorolt takarékosság következménye" - írta a slon.ru.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?