Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A vártnál nagyobb az Air France-KLM vesztesége

2009.11.18. 20:00
A világ legnagyobb bevételű légitársasága, a francia-holland Air France-KLM 147 millió euró adó utáni veszteséget jelentett szerdán üzleti évének szeptemberrel véget ért második negyedévéről, az egy évvel korábbi 27 millió euró profit után. Elemzők kisebb, átlagosan 102 millió eurós veszteséget vártak.

A társaság bevétele éves összehasonlításban 19 százalékkal 5,61 milliárd euróra csökkent. A gyorsjelentés üzemi eredmény rubrikájában mínusz 47 millió euró került az egy évvel korábbi 391 millió eurós nyereség után.

A visszaesés a csökkenő utas- és áruforgalom hatása, miközben a gazdasági környezet javulása, a fellendülés beindulásának időpontja és ereje bizonytalan, a cég ezért nem tehet mást, mint hogy folytatja a szigorú költség- és kapacitáscsökkentési programot - mondta Pierre-Henri Gourgeon. A cég vezérigazgatója hozzátette: 2010-ben 1700-zal kívánják csökkenteni a létszámot az önkéntes távozási program keretében, a versenyképességét pedig a jegyárak csökkentésével és a fedélzeti szolgáltatások átalakításával igyekszenek javítani.

Az áprilisban kezdődött üzleti év első felét tekintve az Air France-KLM adó utáni vesztesége 573 millió euró volt, szemben az egy évvel korábbi 176 millió euró nyereséggel. A bevétel 19 százalékkal maradt el a tavalyitól, 10,78 milliárd euró volt.

Hat hónap alatt a társaság 4,4 százalékkal csökkentette utasforgalmi kapacitását, az áruszállítási üzletágban pedig 18 százalékkal vágták vissza a kapacitást az egy évvel korábbihoz képest. Az utasforgalom ugyanebben a periódusban 3,3 százalékkal, az áruforgalom 17 százalékkal esett vissza. Az alkalmazkodásra tett erőfeszítések meghozták a várt eredményt, a veszteség mérséklődött az első negyedhez képest, pedig az üzemanyagár változásának hatásait kivédeni hivatott fedezeti ügyletek 430 millió euróval terhelték meg a társaság mérlegét - mondta a vezérigazgató.

Az 1933-ban alapított Air France 2004-ben egyesült az akkor már 85. éve működő holland társasággal. Az így létrejött Air France-KLM a bevétel mellett a megtett utaskilométerek alapján is az első számú légitársaság a világon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?