Judit
2 °C
7 °C

Százezer német hitelkártyás veszélyben

2009.11.18. 17:19
Adatokkal való visszaélés veszélye miatt bevonnak és kicserélnek több mint 100 ezer hitelkártyát Németországban.

Az eddigi legnagyobb szabású németországi hitelkártyacsere akciót azt követően indították a kibocsátók, hogy a Visa és a Mastercard riasztási értesítést adott ki, amely szerint "német ügyfelek kártyaadatainak megszerzésére irányuló támadás történhet egy spanyol vállalat ellen".

Visszaélésekről mostanáig nem érkezett bejelentés, az intézkedés megelőző jellegű, elővigyázatosságból határozták el, az esetleges károkért pedig nem a kártyatulajdonos a felelős - hangsúlyozta német sajtójelentések szerint a központi hitelbizottság (ZKA), a németországi hitelintézetek érdekképviseleti szervezete.

Beszámolók szerint nemcsak a Spanyolországban használt kártyákkal kapcsolatban történhetnek visszaélések, hanem azokkal is, amelyeket soha nem használtak az ibériai országban, de a szóban forgó spanyolországi szolgáltató közreműködésével is bonyolítottak velük vásárlásokat.

Kivétel nélkül mindegyik németországi banknál vannak ügyfelek, akiknek a hitelkártyáját ki kell cserélni. A bankok és egyéb kártyakibocsátók valamennyi érintett ügyfelet személyesen értesítik - közölte a ZKA.

A csereakció még októberben kezdődött, akkor 15 ezer ügyfél hitelkártyáját vonta be a KarstadtQuelle Bank. A múlt héten a brit Barclays németországi leánybankja közölte, hogy bevon és kicserél több ezer hitelkártyát, a hétvégén pedig a Lufthansa légitársaság bejelentette, hogy a hitelkártya funkcióval is rendelkező Miles And More kártyák közül ugyancsak több ezret ki kell cserélni. Szerdán aztán a német szövetkezeti bankok szervezete (BVR) közölte, hogy tagjai összesen 60 ezer hitelkártyát vonnak ki a forgalomból.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?