Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az USA újabb gázválságra figyelmezteti az EU-t

2009.11.19. 07:29 Módosítva: 2009-11-19 07:33:28
Az Egyesült Államok azt javasolja az Európai Uniónak, hogy készüljön fel az újabb gázválságra, amerikai szakértők szerint télen Oroszország újra üresen hagyja a gázvezetékeket - írta a hétfőn Budapesten tartott IV. Energia Fórumról szóló, szerdán közölt beszámolójában a Kommerszant című orosz gazdasági lap.

A Kommerszant szerint az amerikai figyelmeztetést Mirek Topolanek volt cseh kormányfő vetette fel, s úgy vélte, az amerikai szakértők tanácsait követve választani kell Oroszország és az OPEC között.

Az amerikai résztvevők csoportja a legnagyobbak között volt, s tagjai arról beszéltek, hogy a januári válság rendszeresen ismétlődni fog. Keith Smith, az amerikai Stratégiai és Nemzetközi Kutatások Központja (CSIS) szakértője szerint a problémák fő oka az európai gázszállítások sémájának bonyolultsága. "Amennyiben az Európában gázzal kereskedő cégek felének ismeretlenek a tulajdonosai, a helyzet nem lehet átlátható" - mondta Smith. Topolanek támogatta ezt az álláspontot azzal, hogy Oroszország a kőolaj és gáz eladásából származó bevételeit cégek vásárlására fordítja, de nem tartja be  a szállítások átláthatóságára vonatkozó EU-ban elfogadott szabályokat.

Az Emfeszről találgattak

A Kommerszant figyelemre méltónak nevezte, hogy éppen a fórum napján Budapesten az ügyészségen kihallgatták Gazda Tamást, az (Emfeszt megvásároló) Rosgas igazgató tanácsának tagját, az Emfesz volt jogászát. Gazda Tamás azt közölte szerdán az MTI-vel, hogy ő nem vett részt ügyészi kihallgatáson. A Kommerszant írása szerint "a fórumon ugyan senki nem vádolta meg nyíltan a Gazpromot a tavaszi Dmitrij Firtas ukrán üzletember érdekeltségeihez tartozó Emfesz törvénybe ütköző módon történt megszerzésével, de a résztvevők körében azt találgatták, milyen módon akar a Gazprom bejutni Magyarország belső gázpiacára".

Ukrajna képviselői arról győzködték a részvevőket, hogy országuk részéről semmi nem utal válságra, sőt, évek óta példátlan mennyiségű - 2,75 milliárd köbméter - gáz van a föld alatti tárolókban. "Válságot csakis külföldi provokáció okozhat" - mondta egyikük, de nem jelölte meg, ki provokálna konfliktust.

Washington apuka

A lap megállapította, hogy az amerikai fél kész közvetlenül vállalni az európaiakról való gondoskodást: Richard Morningstar, az Eurázsia energetikai kérdéseivel foglalkozó amerikai különmegbízott bejelentette, hogy Washingtonban bizottság alakult az Oroszország és az EU közötti energiapolitika kidolgozására és a válságos helyzetek szabályozására, s ez a bizottság hivatott meghatározni azt is, az Oroszországgal kötött mely megállapodások tekinthetők jogszerűnek. "Lényegében arról van szó, hogy Washington teljes körűen részt vesz az EU és Oroszország energia-árbeszéde alakításának folyamatában" - írta a lap, megemlítve, hogy Morningstar sürgette a Nabucco vezeték megépítését és a szállítási útvonalak diverzifikálását.

A beszámoló szerint az orosz küldöttség tagjai azt igyekeztek bizonygatni, hogy Oroszország és az Európai Unió feladatai közösek - amennyiben mindkét fél szabadulni akar a gázvezetékektől való függőségtől -, továbbá  hogy az orosz kormány energiastratégiája nem azonos a Gazprom stratégiájával. Igor Krugovih, az Orosz Gázközösség (RGO) szakértői tanácsának tagja, az Eurázsiai Gazdasági Közösség problémáit kutató központ igazgatója úgy vélte, a következő öt-tíz évben kialakul a közös kontinentális energiabiztonsági rendszer anyagi alapja a már létező és most épülő regionális energiarendszerek - Oroszország-EU, Oroszország-Kína, Oroszország-Közép-Ázsia - talaján.

"Ha az Európai Unió a szén és az acél kérdéseiről indult, a kontinentális Eurázsia egyesülése az energetikai egyesüléssel kezdődik" - vélekedett Krugovih. Elmondta, hogy az RGO e kérdések megvitatására javasolta egy Eurázsiai Energiafórum létrehozását. Ennek legfőbb feladata a nemzetközi jogi viszonyok szabályozásának kidolgozása lenne, s az alapító konferenciát jövő év elején szándékoznak megtartani - írta a Kommerszant.

Rámutatott: addig is azonban az EU tagállamai önállóan igyekeznek felkészülni a majdani válságok hatásainak elhárítására. "Magyarország például, amely 80 százalékban függ az orosz gáztól, olyan energiastratégiát dolgoz ki, amely 20 éven belül az ország függetlenségét garantáló energiahordozó-szállítási rendszer kiépítését  irányozza elő" - mutatott rá a tudósítás, s a Molnál kapott tájékoztatást idézve azt írta, hogy idén befejeződik a magyarországi gázvezeték-rendszert a romániaival, jövőre a horvátországival összekötő vezeték építése. Hasonló megoldásokról tárgyalások folynak Szlovákiával és Szlovéniával, s a következő gáztároló átadása nyomán a Mol tárolási kapacitása eléri a 20 milliárd köbmétert, mindez együtt pedig lehetővé teszi Magyarország számára, hogy előre nem látható helyzetekben zárt rendszerben kapja a gázt.