Judit
2 °C
7 °C

Túl nagy a csődhöz

2009.11.19. 12:10

Az amerikai képviselőház illetékes bizottsága megszavazta azt a törvényjavaslatot, mely megengedné az államnak, hogy feldarabolja a túl nagynak ítélt bankokat – írja a BBC Online. A túl nagy ebben az értelemben azt jelenti, hogy túl nagy ahhoz, hogy csődbe menjen.

A jogszabály lehetőséget adna a hatóságoknak, hogy szétdarabolja a cégeket még akkor is, ha azok egészségesek. Egy bizottságot állítanának fel, mely vizsgálná a bankokat. A komolyabb lépések előtt az elnökkel kellene konzultálniuk.

A javaslatot előterjesztő demokrata Paul Kanjorski szerint ha egy cég szerencsejátékot játszik, akkor kell lennie tőkének, mely megmenti, ha veszít. Nem számíthat az adófizetők dollárjaira.

A republikánusok és a Wall Street azonban ellenzik a javaslatot, szerintük túl nagy hatalmat adna a hatóságok kezébe egy ilyen törvény. Ráadásul arra kényszerítené a vállalatokat, hogy ne terjeszkedjenek túl egy bizonyos határon. Ráadásul a nemzetközi bankokhoz képest ezzel versenyhátrányba is kerülhetnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?