Újabb válsághullámot vár a guru

2009.11.19. 07:43
Borús képet festett az amerikai részvénypiacok közeljövőjéről a CNBC televíziós csatornának adott nyilatkozatában Meredith Whitney. Mint emlékezetes, Amerikában őt tartják az elsőnek, aki a pénzügyi piacok buborékaira figyelmeztetve megjósolta a részvénypiaci összeomlást, majd pedig jó előre jelezte a várható piaci rallyt. Nos, Whitney derűje most ismét borúra váltott.

Whitney a CNBC Closing Bell című műsorában elmondta: nincs fundamentális háttere annak, hogy olyan nagy cégek, mint például a Tiffany, a Bank of America vagy a Caterpillar részvényei tovább emelkedjenek. Felhívta a figyelmet: hatalmas visszaesés ment végbe Amerikában a fogyasztói hitelek terén, ami a lakossági banki üzletágak mellett a fogyasztásra alapozó cégek teljesítményét is visszaveti. Mint mondta: ekkora visszaesést a fogyasztói hitelezésben még soha nem látott. Az 1990-91-es válság során likvid volt a fogyasztói piac, most viszont sokkal kisebb a fogyasztók likviditása - figyelmeztetett.

A hitelszűke szerinte egyre súlyosabb, a kártyás hitelezés volumene 1500 milliárd dollárral esett vissza. Ezért azok, akik szilárd fogyasztói keresletben, "fogyasztói karácsonyban" bíznak, ki kell, hogy ábránduljanak. A gazdaság ennek nyomán egy W alakot fog felvenni, melyben a második, ezután várható visszaesés már kisebb lesz, mint az előző. Az ingatlanpiacokon szerinte a lakásokkal még több probléma lehet, mint a kereskedelmi ingatlanokkal.

Whitney szerint az államok többsége alulfinanszírozott, emiatt nem engedhető meg, hogy újabb bankmentő csomagok lépjenek életbe, miközben a TARP program során kapott forrásokat a bankoknak vissza kell fizetniük. Egy újabb tőkeemelési hullámra lehet számítani, lévén, hogy a bankok továbbra is alultőkésítettek - vélte. Az elmúlt években a piac shortolta a regionális bankokat, és long pozíciót vett fel a nagyok esetében - emögött viszont a kormány óriási, precedens nélküli likviditásteremtő intézkedései álltak.
A nagybankok és a regionális bankok közötti szakadék ezért szűkülni fog, a nagybankok fundamentális helyzete nem indokolja, hogy további nagy emelkedést mutassanak. A piacok ezért hamarosan elindulnak lefelé - jósolta.