A hajukat is eladják a spanyol nők

2009.11.23. 07:30

A madridi vállalkozó üzlete, amelybe hajdan faluról falura járva gyűjtötte a természetes hajat, 50 év alatt közepes nagyságú export-importvállalattá nőtt, amely főleg Ázsiából (Indiából, Kínából) szállít fürtöket, ahol ez a fajta üzlet nem új keletű és igen elterjedt.

Néhány hónapja azonban, amióta Spanyolországban a rohamosan növekvő munkanélküliség elérte az aktív lakosság 18 százalékát, számos nő jelentkezik raktára pultjánál. „Sok nő adja el a haját, ma reggel még egy szép fiatalasszony is járt itt lófarokkal, amit meg is vettünk tőle... Az ár 50 és 150 euró (13,5-27 ezer forint) között mozog, vannak nők, akiknek dús a hajuk, és minél hosszabb és súlyosabb, annál többet hoz a konyhára” – – mondja Delgado.

A szabályok szigorúak: az eladott hajtincseknek el kell érniük a 40 centiméteres hosszúságot és soha nem érhette őket hajfesték.

Előfordul néha, hogy a lófarkat hónapokig őrzik a fiókban a hajvágás után, de jó minőségű – mondja Yolanda, Justino Delgado lánya, aki mintegy 30 alkalmazottal maga is a családi vállalkozásban dolgozik. Az új eladók valóságos áldásnak számítanak, mert „az európai haj finomabb, értékesebb, drágábban eladható, mint a vékonyabb ázsiai” – magyarázza Yolanda.

Justino Madrid déli részén lévő raktárában a padlótól a plafonig vastag polcokon elhelyezve tonnaszám áll a haj: természetes szőke, barna, vörös vagy fényes. Ez a világ legnagyobb készlete – mondja büszkén a tulajdonos, aki a termékek 80 százalékát Európa más országaiba és az Egyesült Államokba szállítja. A fiatalok és serdülők körében divatos hajhosszabbítás jótékony hatással van az üzletre.

Eladás előtt a hajat kezelik. Először az alkalmazottak – többnyire nők – megmossák, majd direkt a számukra egy mérnök által konstruált titkos berendezéssel színezik – mondja Justino. Ezt követi a szárítás, majd a gondos fésülés és a fonás.

A cég igyekszik alkalmazkodni a különféle piaci igényekhez. Az észak-európai országok például igen különleges színeket igényelnek – mondja Yolanda, a német nők példáját említve, akik valósággal odavannak a Spanyolországban szokatlan világos gesztenye árnyalatért.