Megéri fogadni a gazdag országok csődjére

2009.11.23. 16:34
A fejlett gazdaságok egekbe emelkedő adósságállománya a befektetők körében azt váltotta ki, hogy egyre többen lépnek be a derivatív termékek piacára és fogadnak egyes államok csődjének valószínűségére - írja a Financial Times hétfői száma. A brit napilap megjegyzi, hogy a CDS-ek (credit default swaps) piacán tapasztalt növekvő aktivitás az emelkedő adóssággal, valamint a gazdasági és politikai bizonytalansággal magyarázható.

Az elmúlt egy évben a kétszeresére emelkedett a forgalom a szuverén CDS-ek (az állam nemfizetésével kapcsolatos aggodalmak egyfajta mérőszámának) piacán az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Japán esetében, ami az FT cikke szerint a fejlett gazdaságok közpénzügyeit övező aggodalmakkal magyarázható.

A brit napilap által idézett Depository Trust & Clearing Corporation adatai szerint Olaszország esetében a legmagasabb a CDS termékek volumene az államok között. A Financial Times kiemeli továbbá, hogy a nagyobb feltörekvő gazdaságok (Brazília, Oroszország) esetében nem változott, vagy csökkent a volumen.

CDSvolumenFT091123

A CDS-ek piacán tapasztalt növekvő aktivitás az emelkedő adóssággal, valamint a gazdasági és politikai bizonytalansággal magyarázható, egyre több befektetői keres ugyanis biztosítást az esetleges csőd bekövetkezése ellen (például az adott állam 5 éves CDS-e az adott állam következő 5 évi csődje elleni "biztosítás" árát jelenti) - írja az FT és hozzáteszi: az államcsőd elleni biztosítás költsége nyár óta emelkedett a fejlett országokban.

A neves üzleti napilapnak nyilatkozó Gary Jenkins, az Evolution szakértője úgy fogalmazott, hogy az állampapírpiacokat övező legfontosabb kockázat a államadósság fejlett világban tapasztalt gyors növekedése.

Amennyiben eljutunk ahhoz a ponthoz, ahol a piac már úgy vélekedik, hogy a adósságok szintje nem fenntartható, akkor egy óriási eladói hullám éri el az állampapírpiacokat, és szárnyalásnak indulnak a hozamok. A kormányoknak lépéseket kell tenniük a deficit és az adósság csökkentése érdekében - húzta alá Jenkins.

Nigel Rendell, az RBC Capital Markets vezető feltörekvő piaci stratégája a napilapnak elmondta, hogy 100 százalék feletti adósságráták nehezen fenntarthatók.