Olivér
5 °C
8 °C

2350 milliárd forintot veszíthet a Gazprom

2009.11.24. 10:54 Módosítva: 2009-11-24 10:59:41
Az Gazprom 380 milliárd rubelt (8,83 mrd eurót, vagyis durván 2350 milliárd forintot) veszíthet, amennyiben az orosz kormányzat nem a gáztársaságnak, hanem a vámhatóságának ad igazat a két szervezet közötti elszámolási vitában. A probléma abból adódott, hogy az orosz vámhatóság újabban az orosz határon átmenő mennyiségek után "számláz", míg a Gazprom csupán a ténylegesen értékesített gáz után kíván vámot fizetni.

A probléma azért alakult ki, mert az orosz vámhatóság megváltoztatta az exportált gáz után fizetendő vám kiszámításának módját. Úgy rendelkezett, hogy a Gazpromnak nem a ténylegesen értékesített gázmennyiség után, hanem az orosz határon átmenő mennyiség alapján kell vámot fizetnie – írja a Portfolio.hu. (Pontosabban fogalmazva a hatóság úgy határozott, hogy a Gazpromnak nyilatkoznia kell az orosz határon keresztül szállítani kívánt mennyiségekről, amelyet aztán a vám meghatározásának alapjává tett.) Ez mindenképp nagyobb mennyiséget jelent a ténylegesen értékesítetthez képest, mivel a szállítás során – például a kompresszorállomások működtetése miatt – gáz használódik, illetve vész el a rendszerből.

A Gazprom már többször kérte a kormányt, hogy rendezze a vitás kérdést, tekintettel arra, hogy amennyiben a jelenlegi szabályozás marad életben, akkor a Gazpromnak a 2009-es évre 111,7 millárd rubeles, míg a 2010-es évre 274,4 milliárd rubeles, összesen tehát forintban mérve 2350 milliárd forintnyi fizetési kötelezettsége keletkezik a vámhatóság felé.

Ez nem kis pénz, nemrég tette közzé a Gazprom az idei első féléves gazdálkodásának eredményeit, amelyek 2000 milliárd forintos profitról tanúskodnak.

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó forrás szerint amennyiben a Gazprom számára negatív döntés születik, akkor a gáztársaság kénytelen lesz kurtítani a 2010-es beruházási tervén.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?