Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

2350 milliárd forintot veszíthet a Gazprom

2009.11.24. 10:54 Módosítva: 2009-11-24 10:59:41
Az Gazprom 380 milliárd rubelt (8,83 mrd eurót, vagyis durván 2350 milliárd forintot) veszíthet, amennyiben az orosz kormányzat nem a gáztársaságnak, hanem a vámhatóságának ad igazat a két szervezet közötti elszámolási vitában. A probléma abból adódott, hogy az orosz vámhatóság újabban az orosz határon átmenő mennyiségek után "számláz", míg a Gazprom csupán a ténylegesen értékesített gáz után kíván vámot fizetni.

A probléma azért alakult ki, mert az orosz vámhatóság megváltoztatta az exportált gáz után fizetendő vám kiszámításának módját. Úgy rendelkezett, hogy a Gazpromnak nem a ténylegesen értékesített gázmennyiség után, hanem az orosz határon átmenő mennyiség alapján kell vámot fizetnie – írja a Portfolio.hu. (Pontosabban fogalmazva a hatóság úgy határozott, hogy a Gazpromnak nyilatkoznia kell az orosz határon keresztül szállítani kívánt mennyiségekről, amelyet aztán a vám meghatározásának alapjává tett.) Ez mindenképp nagyobb mennyiséget jelent a ténylegesen értékesítetthez képest, mivel a szállítás során – például a kompresszorállomások működtetése miatt – gáz használódik, illetve vész el a rendszerből.

A Gazprom már többször kérte a kormányt, hogy rendezze a vitás kérdést, tekintettel arra, hogy amennyiben a jelenlegi szabályozás marad életben, akkor a Gazpromnak a 2009-es évre 111,7 millárd rubeles, míg a 2010-es évre 274,4 milliárd rubeles, összesen tehát forintban mérve 2350 milliárd forintnyi fizetési kötelezettsége keletkezik a vámhatóság felé.

Ez nem kis pénz, nemrég tette közzé a Gazprom az idei első féléves gazdálkodásának eredményeit, amelyek 2000 milliárd forintos profitról tanúskodnak.

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó forrás szerint amennyiben a Gazprom számára negatív döntés születik, akkor a gáztársaság kénytelen lesz kurtítani a 2010-es beruházási tervén.