Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy ország, ahol minden dolgozóra egy nyugdíjas jut

2009.11.24. 11:24 Módosítva: 2009-11-24 11:24:13
Szerbiában kiegyenlítődött a munkaviszonyban lévők és a nyugdíjasok száma, amire eddig nem volt példa a térség országaiban. A helyzet tovább romlik, hiszen Szerbiában csak az év első kilenc hónapjában több mint 200 ezren kaptak felmondást.

Kétségbeejtő a helyzet Szerbiában: noha a kormány az egyik legfontosabb feladataként jelölte meg a munkahelyek és a foglalkoztatottak védelmét, újabb 200 ezren maradtak állás nélkül az év kezdete óta, és még idén további elbocsátásokra lehet számítani – írja az Inforádió.

Ennek nyomán romlottak az arányok a munkapiacon. Az országban 1,85 millióan állnak állandó munkaviszonyban, és bár az állástalanok egymilliónál kevesebben vannak, de a nyugdíjasok száma meghaladja az 1,7 milliót, ami azt jelenti, hogy év végére kiegyenlítődik a foglalkoztatottak és nyugdíjasok aránya.

A rendszertelen befizetések miatt a kormány a költségvetésből kénytelen egyre többet a nyugdíjalapba átutalni, általában nemzetközi hitelek segítségével, amit a következő nemzedékeknek kell majd törleszteni.

A rendszerváltás utáni magánosítás százezrek számára okozta az állás elvesztését, az új tulajdonosok többsége pedig a kötelező járulékokat sem fizeti be, és ha a dolgozók ezt szóvá teszik, felmondanak nekik.