Aliz
6 °C
14 °C

Kisebb a becsültnél az USA növekedése

2009.11.24. 15:26

Az amerikai Kereskedelmi Minisztérium kedden tette közzé a harmadik negyedéves amerikai GDP felülvizsgált adatát. A szaktárca által kiadott statisztika szerint az Egyesült Államok bruttó hazai összterméke a 2009. júliustól szeptemberig tartó periódusban 2,8 százalékkal nőtt a megelőző negyedév 0,7 százalékos visszaesésével szemben (Az évesített adat azt mutatja meg, hogyha a mért ütemben alakulna a GDP a következő három negyedévben is, akkor milyen lenne az éves szintű GDP változása.) Mint ismert, az első olvasatban még 3,5 százalékos expanzióról jelentett a szaktárca. A második olvasatban, ma közzétett adat egyébként a várakozásoknak nagyjából megfelelt. A Bloomberg elemzői konszenzusa ugyanis előzetesen 2,8, a Reuters prognózis 2,9 százalékos GDP bővüléssel kalkulált.

Az előzetesen becsült adathoz képest ma közzétett korrekció oka a korábban közölthez képest nagyobb külkereskedelmi mérleg hiány illetve a kiskereskedelmi eladások szeptemberi gyengébb teljesítménye - írja villámhírében az Equlior.

A mai adat, bár némileg alacsonyabb, mint az előzetesen közölt, alátámasztja a már korábban többször hangoztatott elméletet, mely szerint az Egyesült Államok gazdasága a 2009-es első negyedévben (-6.4 %-os GDP csökkenés) érte el a recesszió mélypontját, majd a második negyedév (-0,7 %) már a kilábalás kezdetéről szólt, míg a harmadik negyedév a recessziót lezáró időszakként vonul be a statisztikai évkönyvekbe - írják az Equilor szakértői. Ráadásul, teszik hozzá, az elmúlt hetekben sorra jelentek meg az amerikai gazdaság jövő évi teljesítményére adott korábbi prognózisok korrekciói. Egyes közgazdászok a GDP 2,9 százalékos növekedésével számolnak jövőre, míg a konzervatívabb becslések is 2,6 százalékos expanzióra számítanak. Ennek megfelelően fölfelé módosultak a következő negyedévekre kiadott előrejelzések is a bruttó hazai össztermék növekményt illetően, a Bloomberg az idei utolsó negyedévre 3, 2010 első negyedévére 2,65 százalékos növekedést vár.

Az Equilor elemzői továbbra is hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy véleményük szerint valódi kilábalásról kizárólag akkor beszélhetünk, ha a munkaerőpiaci helyzet is konszolidálódik, hiszen minden modern gazdaságnak az alapját képezik a fogyasztói kiadások. Az idő közben 10 százalék fölé növekvő amerikai munkanélküliség kapcsán az előrejelzések további elbocsátásokat vizionálnak még az lekövetkező negyedévekre. Emiatt az amerikai gazdaság szerves részét (kb. 70 százalékát) adó lakossági fogyasztások még hosszú ideig ”nyomottak” maradhatnak.

A Kereskedelmi Minisztérium a GDP adattal egy időben publikálta az amerikai vállalati szektor harmadik negyedéves összesített profitjának alakulását. Az idei évben megfigyelhető trend az első két negyedévben a vállalati profitnövekedési dinamika lassulását mutatta, hiszen az első negyedévben a kumulált profit 59,1 milliárd dollárral nőtt, majd a második negyedévben 43,8 milliárd dolláros volt a növekmény. Ehhez képest a harmadik negyedévben 130 milliárd dollárral duzzadt a vállalati szegmens profitja, ami százalékosítva óriási, 13,4 százalékos elmozdulásnak felel meg. Ez a 6,2 százalékos várakozásokhoz képest lényegesen jobb adat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?