Szilárda
-4 °C
3 °C

Kiújult a harc a Mol és a horvát kormány között

2009.11.25. 09:34

Folytatódik a Mol és a horvát kormányzat közötti csörte, legalábbis erre engednek következtetni a sajtóhírek. Horvát lapértesülések szerint ugyanis a Mol által az INA-tól megvásárolni kívánt szíriai mezőkért a magyar cég alacsony árat kínált. Az állam ennél többet adna érte.

Mint emlékezetes, az elmúlt hetekben arról érkeztek hírek, hogy a Mol megvásárolná az INA szíriai mezőinek felét azért, hogy az INA-hoz befolyó összegből a horvát társaság törleszthesse az állam felé fennálló adósságait.

Mai horvát lapértesülések (Novi list) szerint azonban a Mol túlzottan alacsony árat kínált a mezőkért, így a horvát kormány most azt tervezi, hogy az állami tulajdonú vállalatokból képez egy konzorciumot és ezeken keresztül próbálja felverni az árat.

Egyelőre nem ismert a potenciális résztvevő társaságok köre, csak az, hogy a horvát olajvezetékeket birtokló és üzemeltető társaság, a Janaf vezetné a konzorciumot.

A Portfolio szerint kérdéses azonban, hogy mi a pontos célja a horvát kormány lépésének. Nem tartják kizártnak, hogy az ügy kapcsolódik a Surgut állítólagos INA iránti érdeklődéséhez, s ezeken a szálakon keresztül próbálnak nyomást gyakorolni egymásra a felek. A Mol és a horvát kormányzat közötti vita a veszteség termelő gázüzletág leválasztásáról szól, a tranzakciónak ugyanis elvileg már le kellett volna zárulnia.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!