Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Közép-Európa évtizedes lemaradásban van

2009.11.26. 13:46 Módosítva: 2009-11-26 13:56:57
580 milliárd euró befektetés áramlott Kelet- és Közép-Európába a vasfüggöny leomlása óta a Roland Berger tanácsadó cég számításai szerint. Ennek is 60 százaléka Oroszországba, Lengyelországba és Csehországba. A régió gazdasági lemaradása a Nyugathoz képest ennek ellenére sem csökkent lényegesen az elmúlt húsz évben, hangzott el az Erste Bank által Bécsben rendezett CE Business Club rendezvényen.

A térség 2020-ig sem lesz képes csökkenteni lemaradását Vladimir Preveden, a Roland Berger délkelet-európai szakértője szerint . Úgy látja, hogy a térség ezalatt az idő alatt folyamatosan tovább veszít majd gazdasági jelentőségéből és a kis országokra egyre inkább gazdasági térségként tekint majd a világ, semmint nemzeti egységekre: Szlovénia, Csehország, Szlovákia és Magyarország például "Közép-Európaként" jelenik majd meg a térképen.

Az egyes országok fejlődési üteme sem lesz egységes. Lengyelország profitált a legnagyobb mértékben az európai egyesülésből: 2008-ban a lengyel GDP az 1989-es 177 százalékára rúgott, és ezzel meghaladta Ausztria 158 százalékos és Szlovákia 157 százalékos növekedési ütemét. Szerbia és Ukrajna gazdasági ereje viszont mára lényegesen elmarad a húsz évvel ezelőttitől.

A gazdasági növekedéssel párhuzamosan a legtöbb országban romlott a szociális biztonság. A munkanélküliség a szocializmusban megszokott nulla közeli szintről tíz százalék közelire emelkedett. A térségnek emellett szembe kell néznie az lakosság elöregedésének és a munkaerő elvándorlásának problémájával is. Kelet-Európa nem lesz képes lazítani függőségén a külföldi befektetésektől és a nemzetközi pénzintézetek támogatásától. Strukturális reformokra a jövőben is csak az EU és a Nemzetközi Valutaalap nyomására kerül majd sor, véli Vladimir Preveden.