Árpád
-2 °C
4 °C

Csődhullám a román építőiparban

2009.11.27. 12:21 Módosítva: 2009-11-27 12:21:48
Az év kezdete óta a Romániában bejegyzett építőipari vállalkozások közel ötöde, mintegy 19 500 cég ment csődbe vagy került csőd közeli állapotba.

A szakemberek véleménye szerint az ágazatban tevékenykedő vállalkozásokat az sújtja leginkább, hogy egyre nehezebb behajtani a kintlévőségeket, a bankok pedig a korábbi éveknél sokkal szigorúbb feltételekhez kötik a hitelezést - írja a Krónika című kolozsvári napilap pénteki számában.

A csődbe ment vagy csődvédelmet kért cégek számával azonos nagyságrendű azon vállalkozások száma, amelyek vegetálnak a válság miatt. Az Építési Vállalkozók Országos Egyesületének kimutatásai szerint Romániában 100 ezer építőipari cég volt bejegyezve 2009 elején. A román Országos Statisztikai Intézet adatai szerint 59.389 építőipari vállalkozás aktív. Ezek összesen több mint félmillió embert foglalkoztatnak.

Szakértőkre hivatkozva a lap azt írja, hogy sok vállalkozás azért ment csődbe, mert bankkölcsönre alapozta a tevékenységét.

Szeptemberben a román építőipar 22,1 százalékos visszaesést mutatott 2008 azonos időszakához képest. Az Eurostat statisztikai intézet adatai szerint az Európai Unióban ez volt a második legnagyobb visszaesés az ágazatban. A legnagyobb arányú, 32,2 százalékos recesszió a szlovén építőiparban következett be. A harmadik Bulgária volt, ahol 19,7 százalékos volt a csökkenés.

A román építőipar szeptemberben még így is jobban teljesített, mint egy hónappal korábban, augusztusban ugyanis az ágazat teljesítménye 29 százalékkal volt gyengébb, mint 2008 azonos időszakában, ami a leggyengébb eredmény volt az EU-ban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?