Fekete lesz a Fekete Péntek

2009.11.27. 10:39
Kereskedők túlélése is függhet azon, mennyit vásárolnak pénteken az amerikaiak. Az idén a szokásosnál korábban hozták nyilvánosságra a kereskedők a Fekete Péntekre tervezett akciókat.

A karácsonyi szezon első napja nagy reményeket ébresztett mindig a kereskedőkben. A vásárlók ilyenkor, Fekete Pénteken megrohamozzák a boltokat akciók után kutatva. És sokat nem is kell keresgélni, a kereskedők már évtizedek óta rájátszanak erre a napra, vagyis Hálaadás utáni pénteken óriási engedményekkel várják a fogyasztókat.

Black Friday, vagyis Fekete Pénteknek hívják ezt a napot, mely hagyományosan a karácsonyi szezon első napja. A kereskedők a megszokottnál korábban nyitnak, nem ritka a hajnali 4-5 órás nyitás sem. A vásárlók pedig már éjféltől sorban állnak, mert nem ritka, hogy az első vevőknek extra kedvezmények járnak.

Bizonytalan várakozás

Az idén november 27-ére esik Fekete Péntek, az egész éves visszafogottság után a kereskedők azt remélik, hogy most végre elkezdenek költeni az amerikaiak. Ráadásul az idén sokkal korábban nyilvánosságra kerültek az erre a napra érvényes különleges ajánlatok.

A Reuters jobb szezont vár, mint a tavalyi volt. Tavaly a szezon közvetlenül a válság kirobbanása után kezdődött, akkor még mindenki bizonytalan volt a jövőt illetően, egy vihar közepén álltunk. Az idén sokkal nyugodtabbak a körülmények, kisebb a pánik és a bizonytalanság. Ennek ellenére tavaly 172 millióan fordultak meg valamely boltban péntektől vasárnapig (2007-ben 147 milliónyian), és 7,2 százalékkal többet költöttek, fejenként átlagosan 372,57 dollárt (66 ezer forintot).

Miért pont fekete a péntek?

A Reuters szerint maga a kifejezés valószínűleg a hatvanas években terjedt el. Először Philadelphiában használta a rendőrség, a karácsonyi szezon kezdetekor óriási dugó volt a városban. A kereskedők azonban nem akarták negatív jelzővel illetni a napot. A nyolcvanas években ezért egy másik elméletet kezdtek terjeszteni, azért fekete, mert a kereskedők nagy részének mérlege ezen a napon került a pozitív tartományba, vagyis a veszteségből (piros színű görbe) ekkor vált át nyereségbe (fekete görbe).

A kereskedelmi központok szövetsége az idén egy-két százalékos visszaesést vár a karácsonyi szezonra. Egy másik előrejelzés szerint csak Fekete Pénteken 76,9 millió vásárló fog megfordulni a boltokban, és 42,9 milliárd dollárt hagynak majd a kasszáknál.

Fekete péntek hivatalosan nem munkaszüneti nap, de nagyon sokan vesznek ki szabadságot erre a napra: csütörtök ugye munkaszüneti nap a Hálaadás miatt, így egyrészt hosszú hétvégét tudnak tartani, másrészt nagyon sokan arra használják a pénteket és az utána következő hétvégét, hogy olcsóbban vásároljanak.

Nyitáskor nem ritka, hogy az emberek egymást taposva próbálnak minél előbb bejutni a boltokba, hogy ők kaphassák meg az elsőknek járó extra kedvezményeket. Tavaly az egyik New York-i Wal-Martban egy eladó meghalt, tizenegy vásárló megsérült. Az MSNBC tudósítása szerint az idén a kereskedelmi lánc plusz biztonsági intézkedéseket vezet be pont az ilyen helyzetek elkerülésére.

Nehéz szezon

A kereskedőknek szinte ez az év legfontosabb napja, a gazdasági okokon túl a pszichológiai hatás is fontos ilyenkor. Bár a karácsonyi szezont lehetetlenség megjósolni ebből a napból, nagyon fontos, hogyan teljesít az üzlet. A kereskedők szövetségének előrejelzése szerint az egész karácsonyi szezonban a háztartások átlagosan 683 dollárt hagynak ott.

Egy Reuters által idézett felmérés szerint az idén Fekete Pénteken leginkább a tehetősebb háztartások fogják megrohamozni a boltokat. A szegényebbek, illetve a munkájukat elvesztők inkább várnak a karácsony előtti leértékelésekre.

Cyber Monday

Az online kereskedőknek legalább olyan fontos a következő hétfő is, melyet Cyber Mondaynek neveznek. Ilyenkor a péntek után esetenként még nagyobb kedvezményekkel várják a vásárlókat az internetes áruházak. Néhány éve az emberek egy része inkább erre a napra időzíti vásárlását, hiszen ki sem kell mozdulnia otthonról, a neten rendeli meg a megkívánt terméket.