Duplázódtak a hitelkártyatartozások Kínában

2009.11.30. 11:36
A hat hónapon túli hitelkártya tartozások több mint a duplájára nőttek az első háromnegyed évben Kínában a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte a kínai központi bank hétfőn.

A Kínai Népi Bank adatai szerint szeptember végéig ezeknek a tartozásoknak az összege elérte a 7,43 milliárd jüant (1,09 milliárd dollár), ami 126,5 százalékos növekedés.

A hat havi, vagy annál hosszabb idejű tartozások aránya az összes kártyaadósság állományon belül 3,4 százalék. A második negyedév végétől számítva az emelkedés 0,3 százalékos.

A kínai központi bank most felhívta a figyelmet a kintlévőségek veszélyére, így a hitelkártya üzletág bővítésének kockázataira.

Szeptember végéig a kínai bankok 175 millió hitelkártyát bocsátottak ki, 33,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.     Az első negyedév végén 4,97 milliárd jüanra nőtt a legalább hathónapos tartozások összege, a második negyedév végén ugyanez a szám a 5,77 milliárd jüan volt. A tendencia nyilvánvaló jele annak a központi szándéknak, hogy a gazdaság élénkítése céljából növeljék a vásárlőerőt és a fogyasztást.  • Tippek
  • Árfolyam