Hiba volt az amerikai bankmentő csomag?

2009.12.09. 16:30
Stabilizálta a pénzügyi rendszert, ám a hitelezés fellendítéséhez és az ingatlanárverések számának mérsékléséhez vajmi kis mértékben járult csak hozzá az amerikai kormány 700 milliárd dolláros keretösszegű bankmentő csomagja, a TARP – állapította meg egy ma közzétett kongresszusi jelentés. A csomagot ma várhatóan jövő októberig meghosszabbítják, annak ellenére, hogy felhasznált összege elérte azt az 560 milliárd dollárt, amennyit előzetesen erre szántak.

Havi jelentésében nem foglal állást az amerikai kongresszus felügyeleti bizottsága arról, meg kellene-e hosszabbítania a pénzügyminisztériumnak a 14 hónap után 2009 év végén elvileg lejáró bankmentő csomagot – írja a Portfolio.hu. A Reuters emlékeztet: az átfogó mentőcsomagból autógyárak is részesedtek, sőt az AIG biztosítóóriás is tetemes összeget kapott belőle.

A bizottság megállapítja: súlyos megoldatlan problémákat hagyott maga után a program, így a toxikus eszközök még mindig lehúzzák a bankok mérlegét, a hitelezés meredek esésben van, a mentőcsomaghoz köthető erkölcsi kockázatok pedig most is magasak. "Az árverezési válság egyre nagyobb" – írja a jelentés.

A piacok stabilizálódása nem csak a bankmentő csomagnak köszönhető, abban a rendkívüli gazdaságélénkítés egyéb eszközei, köztük az ottani betétbiztosítási hatóság, a FDIC és a jegybank szerepét betöltő Fed eszközgaranciái is nagy szerepet játszottak, ezért ezek túl gyors visszavonása aláásná a gazdaság kibontakozóban lévő stabilitását – vélik a dokumentum készítői. Elizabeth Warren, a bizottság vezetője az árverésekkel kapcsolatban megjegyezte: a TARP sem hatályában, sem méretében, sem tartósságában nem volt elég ahhoz, hogy kezelni lehessen vele a válságot. A következő öt évben 8-13 millió árverést várnak, s ebben a számban nincsenek benne azok a hitelezettek, akik másképp veszítették el lakásukat. Közülük csak 3-4 millió esetben hivatott segíteni a TARP.

Bankmentésre nem, vállalkozás-finanszírozásra és munkahelyteremtésre még fel szeretné használni az Obama-kormány a 700 milliárdos keretből megmaradt forrásokat, vagy azok egy részét, így ma valószínűleg bejelentik, hogy a programot 2010 októberéig meghosszabbítják.