Jövő héten felszállhat a Boeing álomgépe

2009.12.11. 10:27
A jövő héten megteheti első útját a Boeing legújabb repülőgépe, a 787-es Dreamliner és a jövő év végén megkezdődhet a gépek leszállítása a vásárlók számára - közölte a repülőgépgyártó. A program mostanra már kétéves késésben van.

A Boeing ígérete szerint december 15-én felszállhat a 787-es Dreamliner. Ezt azonban még a Amerikai Szövetségi Légiközlekedési Hatóságnak is jóvá kell hagynia, valamint az ellenőrzésektől és az időjárástól is függ.

Miután 2004-ben elindították a programot, a Dreamliner lett minden idők legsikeresebb repülőgép-bevezetése a cégnél, rekordmértékű megrendelés érkezett rá. Az idei évben már 70 megrendelést töröltek a globális gazdasági válság és a program halasztásai következtében.

Azonban még így mintegy 840 darabos 787 Dreamliner-megrendeléssel rendelkezik (150 milliárd dolláros értékben listaáron) a Boeing 55 különböző légitársaságtól és repülőgép-lízingcégtől.

Boeing 787 Dreamliner
Boeing 787 Dreamliner

A Dreamliner fő vonzereje, hogy üzemanyag-hatékonyabb, mint a hasonló méretű gépek. Ezt annak köszönheti, hogy a gép egy részét szénszállal megerősített műanyagból készítik alumínium helyett.

A 787-es Dreamlinert először 2007 júliusában mutatták meg a világnak és akkor azt tervezték, hogy még abban az évben, szeptemberben megteszi első útját a gép. Ez azóta sem történt meg és a Boeingnek már 2,5 milliárd dolláros költsége keletkezett a halasztások következtében.