Megnyílt a bécsi gáztőzsde

2009.12.11. 12:49 Módosítva: 2009.12.11. 12:54
Megindította a kereskedést a Közép-európai Gázelosztó Központ (CEGH) gáztőzsdéje pénteken a Bécsi Tőzsdén. A gáztőzsdén egyelőre az azonnali kereskedés indult meg, a határidős ügyletek kötésére várhatóan 2010 elejétől lesz lehetőség - állt a CEGH jelenlegi kizárólagos tulajdonosa, az OMV osztrák gáz- és kőolajipari konszern közleményében.

A most tőzsdévé továbbfejlesztett CEGH jelenleg Európa egyik legnagyobb gázkereskedelmi központja, és ezen keresztül érkezik az Oroszországból Nyugat-Európába importált földgáz egyharmada. Jelenleg száz résztvevője van. A négy évvel ezelőtti alapítás óta megnégyszereződött az eladott gáz mennyisége, 2009-ben elérte a havi kétmilliárd köbmétert.

Az OMV közleménye szerint a CEGH gáztőzsde megnyitása jelentős lépés az osztrák gázpiac liberalizálása irányában és a kereskedési mennyiség növelése révén erősíti az ellátás biztonságát. Mint írták: az ellátás biztonságát javító fejleményként értékelte a nyitást a megnyitó alkalmából rendezett sajtótájékoztatón Reinhold Mitterlehner gazdasági miniszter is.

A Bécsi Tőzsde CEGH Gáztőzsdéjén a kereskedés a Bécsi Tőzsde kereskedési rendszerén keresztül történik. Az ügyletek elszámolását a lipcsei központú European Commodity Clearing AG (ECC) elszámolóház végzi, a fizikai teljesítéshez pedig a Central European Gas Hub AG infrastruktúráját használják.

A fizikai teljesítés két betáplálási ponton: a magyar ellátás szempontjából jól ismert Baumgartennél, illetve Oberkappelnél. A meghatározott minimális kereskedési méret óránként 30 megawattóra. Az árlépésköz 0,025 euró megawattóránként, ami azt jelenti, hogy megawattóránként minimálisan ennyivel mozdulhat el az ár. A piaci- és ügyfélkapcsolatokért a CEGH a felelős.

Az OMV és az orosz Gazprom 2008-ban kötött megállapodása értelmében - ha az Európai Bizottság versenyügyi biztosa jóváhagyja - a Gazprom Germania és a Centrex 30, illetve 20 százalékos tulajdoni hányaddal az OMV partnere lesz a CEGH-ban. A tervek szerint a Bécsi Tőzsde működtetője, a Wiener Börse AG szintén 20 százalékkal vesz részt a CEGH-ben - mondta el az MTI érdeklődésére Beatrix Exinger, a Wiener Börse AG szóvivője. A tőzsde tulajdonszerzésére a következő hetekben kerülhet sor.

A két nagy magyar gázkereskedő, az E.ON Földgáz Trade Zrt. és az EMFESZ Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi Kft. szerdán az MTI-nek elmondta: érdeklődve várják a bécsi gáztőzsde megnyitását.  • Tippek
  • Árfolyam