Megadóztatják a szilikonmelleket

2009.12.13. 21:01
Adót vetne ki az amerikai szenátus a kizárólag szépészeti célokat szolgáló plasztikai sebészeti beavatkozásokra, amelynek bevételét az egészségügyi reform finanszírozására fordítanák. A mellimplantátumok és ránc eltüntető injekciók gyártói ellentámadásba lendülnek, és a koruk elleplezésére kényszerített középkorú nők diszkriminálásáról beszélnek.

Az egészségügyi rendszert megreformáló szenátusi javaslatcsomag részekén új adót vetne ki az amerikai törvényhozás egyes kozmetikai jellegű plasztikai sebészeti beavatkozásokra, így a mellnagyobbító műtétekre és a ráncokat eltüntetni hívatott Botox-kezelésekre is. Az 5 százalékos mértékű adót az orvosoktól szednék be, és nem érintene olyan operációkat, amelyek például balesetek utáni helyreállítás vagy korrekció a célja - írja a Marketwatch.

Természetesen az ötletet azonnal élesen támadják az érintett piaci szereplők, így az Allergan Inc.is, amely piacvezető szerepet tölt be a mellimplantátumok, és a ráncok elleni harcban bevethető Botox és Juvederm terén, de legfőbb versenytársa, a Medicis Pharmaceutical Corp. is háborút hirdetett a tervezett adó ellen. Teszik ezt annak ellenére, hogy bevételeiket saját bevallásuk szerint sem veti vissza jelentősen az adó.

"A hatás nem lesz jelentős ránk nézve, de veszélyes precedenst teremthet az egészségügyi eljárások adóztatásában és jelentősen diszkriminálja a középkorú nőket." - nyilatkozta a Marketwatch-nak az Allergan vezére, David Pyott. "Mi lesz a következő? Megadóztatják azokat, akik befestik a hajukat?"- kontrázott erre a Medicis vezére.

2008-ban az Allergan 4.4 milliárd dolláros árbevételéből 1.3 milliárd dollárt tett ki a Botox értékesítése, becslések szerint a teljes felhasználás több mint fele tisztán kozmetikai célokat szolgált, így a jövőben az új adónem tárgyát képezheti. Az adó ugyanakkor csak 250 dollárral növeli meg egy 5000 dolláros mellnagyobbító beavatkozás árát, míg egy általában 400-500 dolláros Botox-kezelés árához 20-25 dollárt tenne hozzá.

Az elmúlt év tapasztalatai szerint ugyanakkor a Botox bizonyult a legellenállóbbnak a társaság termékei közül a recesszió idejében is, így egy ekkora áremelkedés valószínűleg nem tántorít el túl sok pácienst. A javaslat támogató szerint ugyanakkor az ilyen jellegű kezelésekre kivetett adó mintegy 6 milliárd dollárral járulna hozzá az elkövetkező tíz év során az új egészségügyi rendszer létrehozásának költségeihez. Ez kétségtelenül nagy pénz, de azért még jelentős forrásokra lesz szükség, a teljes számla ugyanis 180 milliárd dollár is lehet.

Az ellenzők szerint ugyanakkor az új adóval egyenlőtlen elbánásban részesülnek a középkorú nők, akik minden kimutatás szerint a kozmetikai plasztikai sebészeti beavatkozást igénybe vevők legnagyobb részét teszik ki. Egyes érdekvédelmi szervezetek arra hivatkoznak, hogy az életkoruk elfedésére azért van szüksége ezeknek a nőknek, hogy versenyképesek maradhassanak a munkaerőpiacon, ahonnan egyébkén kiesnének.