Megmentik a csődtől Dubajt

2009.12.14. 09:47

Úgy tűnik, egy időre legalábbis enyhülhetnek a dubaji adósságok miatti aggodalmak. Egy mai bejelentés szerint Abu Dhabi tízmilliárd dolláros segítséget nyújt Dubajnak, melyből az emirátus törlesztheti a Dubai World adósságainak egy részét. A piacok kedvezően fogadták a hírt, az amerikai és európai határidős részvényindexek is pluszban tartózkodnak.

A tízmilliárd dolláros segítségből Dubaj 4,1 milliárd dollárt költ majd arra, hogy a Dubaj World ingatlanfejlesztő leányvállalatának, a Nakheelnek a mai nap esedékessé váló kötvénytartozásait kiegyenlítse. Az Abu Dhabitól érkező pénzügyi segítség mellett az Egyesült Arab Emirátusok jegybankja bejelentette, hogy készek a helyi bankoknak támogatást nyújtani.

A 4,1 milliárd dollár feletti összeget, amit a Nakheel kötvényeinek törlesztésére költ, kamatfizetésekre és a szállítók kifizetésére fordítja Dubaj állami holdingcége, a Dubai World. A Dubai World hetek óta tárgyalásokat folytat 26 milliárd dollárnyi hitelének átstrukturálásáról. Bár a Dubai World 100 százalékos állami tulajdonban van, az állam mégsem volt hajlandó garantálni hiteleit.

A hírre a dubaji részvénypiac olyan mértékű szárnyalásba kezdett, amelyre az elmúlt 14 hónapban nem volt példa, a Dubai Financial Markets index ma több mint 10 százalékkal száguldott felfelé. Amióta nyilvánosságra került, hogy a Dubai World halasztást kér hitelei visszafizetésére, az index közel 20 százalékkal értékelődött le és a globális részvénypiacokat is megingatta a hír.