A Moody's is leminősítette Görögországot

2009.12.22. 10:12 Módosítva: 2009.12.22. 10:29
Két héten belül mind a három nagy nemzetközi hitelminősítő leminősítette a görög hosszú lejáratú adósbesorolást. Utolsóként, ma reggel a Moody's döntött így. Az intézmény egy fokozattal A2-re rontotta a görög adósminősítést, amelyhez a további leminősítést valószínűsítő negatív kilátást rendelt.

A Moody's szakértőinek meglátása szerint a görög kormány által eddig bejelentett, az államháztartási hiány lefaragását célzó intézkedések nem elegendőek a magas államadósságból és államháztartási hiányból adódó hosszú távú problémák megfelelő kezelésére. Azok nem oldhatók meg csak a gazdasági növekedés élénkítésével, azaz az adósság kinövésének stratégiájával, jelentős kiadáscsökkentésekre is szükség van.

A hitelminősítő azonban nyugtató célzatú üzeneteket is megfogalmazott: meglátása szerint a görög adósságválság nem számít az eurózóna egyben maradása tesztjének, illetve rendkívül csekély az esély rá, hogy Görögország rövid távú likviditási, illetve refinanszírozási problémákba ütközne a magas államháztartási hiánya, illetve államadóssága ellenére is.

A mai döntés pozitív olvasata az, hogy a Moody's új adósbesorolása alapján Görögország még jogosult részt venni az Európai Központi Bank hitelfedezeti tenderein. Állampapírjai aktuális besorolásai ugyanis erre még éppen lehetőséget adnak (két, B-vel kezdődő besorolás mellett a Moody's-é még A kategóriás). Kérdés azonban, hogy ez mindig így marad-e. A Moody's új besorolása ugyanis két fokozatal jobb, mint az S&P és a Fitch Ratings által érvényben tartott besorolás.

Amennyiben a Moody's ezekkel összhangba hozná minősítését, akkor Görögország már olyan gyenge hitelbesorolással rendelkezne mindhárom nagy intézménynél, hogy nem lenne jogosult repohitelre az európai jegybanktól a mostani fedezetelfogadási rendszer alapján.

A görög 5 éves CDS-felár már tegnap zárásra történelmi csúcs közelébe, 289 bázispontig emelkedett, amely a mai Moody's döntés hatására bizonyára tovább nő.