Bőkezűen oszt bónuszt a halott bank

2009.12.23. 07:37 Módosítva: 2009.12.23. 09:12
A Lehman Brothers, amely a tavalyi évben összeomlásával olyan súlyos válságba taszította a világot, amelyre több évtizede nem volt példa, még mindig jelentős bónuszokat fizet ki. A bankház közben alkalmazottakat is felvesz ügyei rendezésére, dolgozóinak száma csak Európában meghaladja a négyszázat.

A múlt hét folyamán a bíróság, amely a Lehman Brothers csődjét felügyeli, további 50 millió dolláros bónusz kifizetését engedélyezte több mint 230 derivatív kereskedője számára. Ők azon dolgoznak, hogy leépítsék a cég 10 milliárd dolláros portfolióját - írja a Financial Times.

Minden bónusz, amit a cég kifizet, azoknak az adminisztrátoroknak jár, akik azon dolgoznak, hogy maximalizálják a hitelezők számára visszafizetett pénzt - közölte a PricewaterhouseCoopers és a Lehman Brothers egy közös alkalmazottja. Ő egyike azoknak, akik feladata, hogy összeegyeztesse az egyes ügyleteket és ügyfeleket, illetve kereskedési partnereket. A bukott befektetési bank európai üzletága jelenleg 440 főt alkalmaz.

Mint ismeretes, a Lehman Brothers, amely az egyik legnagyobb amerikai befektetési banknak számított, 2008 szeptemberében ment csődbe. Az esemény megbénította a tőkepiacokat és csak eddig több mint 140 amerikai bankcsődöt generált. Emellett pedig súlyos recesszióba sodorta a világgazdaságot, aminek hatásai máig érezhetők.