Aláírták az olajvitát lezáró szerződést

2009.12.29. 12:48
Az orosz kormány kedden tájékoztatta az Európai Bizottságot arról, hogy már nincs veszélyben az Európába Ukrajnán keresztül zajló kőolajszállítás - közölték Brüsszelben.

Aláírták az orosz olaj ukrajnai tranzitszállításáról szóló megállapodást - jelentette be az Ukrtransnafta ukrán olajvállalat szóvivője Kijevben.

A szóvivő közölte, hogy az érvényben lévő szerződéshez kiegészítést csatolnak arról, hogy milyen feltételek mellett történik 2010-ben az orosz olaj ukrajnai tranzitszállítása. A mostani megállapodás szerint az ukrán területen keresztül szállított orosz olaj mennyisége nem lesz kevesebb jövőre, mint 2009-ben volt. A Barátság olajvezetéken nem kevesebb mint 15 millió tonna olajat szállítanak majd.

Oroszország elfogadta az Ukrajnán keresztül zajló kőolajszállítás díjának 30 százalékos emelését. A mostani megállapodás szerint az ukrán területen keresztül szállított orosz olaj mennyisége nem lesz kevesebb jövőre, mint 2009-ben volt. A Barátság olajvezetéken nem kevesebb mint 15 millió tonna olajat szállítanak majd.

Moszkva az úgynevezett korai előrejelző rendszer igénybe vételével hétfőn jelezte az EU-nak, hogy az Ukrajnával fennálló anyagi természetű viták miatt gondok merülhetnek fel az Európába irányuló kőolajszállításban. A tranzitdíjjal kapcsolatos vita a Barátság kőolajvezetékre vonatkozott, amely Ukrajnán keresztül szállít energiahordozót Magyarországra, Szlovákiába és a Cseh Köztársaságba.

Hétfő este már mind az oroszok, mind az ukránok bejelentették, hogy a vitát sikerült megegyezéssel lezárniuk, így elhárult az ellátáskiesés veszélye. Kedden az EU megkapta az orosz kormánytól az erről szóló hivatalos tájékoztatást is.

Andris Piebalgs energiaügyi EU-biztos egyfelől az orosz-ukrán megállapodás híre fölötti örömének adott hangot, másfelől elégedetten állapította meg, hogy a korai előrejelző rendszer hasznos kommunikációs csatornának bizonyult.

A lett Piebalgs egyébként a várhatóan február elsején hivatalba lépő, új összetételű Európai Bizottságban minden bizonnyal tárcát vált majd, ő a fejlesztéspolitikai portfólió várományosa. Az energiaügyi biztosjelölt "nehézsúlyú" uniós országból érkezik: a posztra Günter Oettinger német politikust jelölték.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM

NÖVEKEDÉSRŐL ÉS EGYENSÚLYRÓL

Legyen ott ön is!