Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Adóemeléssel nőnek az árak Romániában is

2010.01.04. 11:10
Szinte valamennyi termékért és szolgáltatásért többet kell fizetni Romániában januártól, miután drágult az üzemanyag és a villanyáram, és emelkedett a jövedéki adó.

Romániában január 1-jével nőtt a dohányipari termékek, az üzemanyagok, és a villanyáram jövedéki adója. Ez szinte teljes körű áremelkedéshez vezet - írja a Krónika című kolozsvári napilap hétfői számában.

Az is jelentősen növelni fogja a romániai árakat 2010-ben, hogy a különböző adók és illetékek kiszámításakor figyelembe vett referencia lej/euró árfolyam 14 százalékkal magasabb az idén, mint 2009-ben.

A dohányipari termékek jövedéki adója elsejétől az ezerszálankénti 64 euróról 74 euróra emelkedett, ezért hamarosan egy doboz cigaretta legalább 10 lejbe kerülhet: 1 lej hétfőn 64 forint volt.

Az égetett szeszes italok esetében becslések szerint 4 és 6 százalék közötti drágulás várható a gyengébb, míg 6 és 8 százalék közötti áremelkedés a 38 foknál erősebb italoknál.

Az üzemanyagok jövedéki adójának emelése miatt a tejtermékektől kezdve a szárnyashúson át a kenyérig minden drágább lesz Romániában 2010-ben - írja a lap. Az előrejelzések szerint a tejtermékek mintegy 3–8 százalékkal kerülhetnek többe, mint 2009-ben. A baromfitenyésztők szövetségének bejelentése szerint januártól 20–30 százalékos áremelés várható a szárnyashúsok esetében, így kompenzálják az elmaradt állami támogatásokat.

A zöldségek és gyümölcsök esetében a drágulás fő oka az, hogy e termékek mintegy 70 százaléka importból származik. Az importgabona drágulása miatt pedig az első negyedévben várhatóan 5–10 százalékkal kell majd többet fizetni a sütőipari termékekért.

A Krónika szerint arra nem kell számítani, hogy az érintett termékek ára hirtelen megnő: fokozatosan, két-három szakaszban emelik majd az árakat. A folyamat várhatóan január közepétől márciusig tart majd.