Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az izlandiak döntik el, fizetnek-e a briteknek

2010.01.05. 14:27
Elutasította a vitatott Icesave-törvény aláírását az izlandi államfő, és emiatt a brit és holland betétesek veszteségeinek részleges kártalanításáról szóló törvényről népszavazást kell tartani. Ennek időpontját később tűzik ki.

Néhány napja az Icesave-törvény megvétózását kérte az államfőtől az izlandi választók egynegyede. Több mint 56 ezer izlandi - a választók 23 százaléka - írta alá azt a petíciót, amelyben azt kérték az államfőtől, hogy ne írja alá a parlament által elfogadott törvényt, és hívjon össze népszavazást az ügyben.

Az izlandi parlament a tavalyi év utolsó napján fogadta el az Icesave-törvényt, amely lehetőséget nyújt arra, hogy Izland 2016-tól kezdődően kifizessen majd 4 milliárd eurót több mint 300 ezer brit, illetve holland bankbetétes részleges kártalanítására.

A még novemberben kötött megállapodás értelmében az izlandi állam fedezi a brit és holland betétesek biztosított bankbetéteit a második legnagyobb izlandi banknál, a Landsbanki Islandnál, összhangban az Európai Gazdasági Térség (EEA) előírásaival.

Az Icesave brit internetes pénzügyi szolgáltató, a Landsbanki Island érdekeltsége tavaly októberben állította le a betétek kifizetését és új betétek felvételét, miután az anyavállalatot az izlandi kormány csődgondnokság alá helyezte. Nagy-Britanniát és Hollandiát aggodalommal töltötte el azoknak a betéteseknek a sorsa, akik a Landsbankiban tartották pénzüket. A pénzintézet magas kamatokkal vonzotta a betéteseket. Az Icesave  futamidőktől függően 7 százalék feletti kamatokat kínált, ami csaknem a kétszerese a brit nagybankok által hosszabb lekötésekre általában kínált kamatoknak.

Ugyanakkor az Icesave-ügy rendezése Izland szempontjából azért is sürgető, mert a két EU-tag országgal támadt vita akadályozza uniós csatlakozását. Emellett késlelteti a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által folyósított 2,1 milliárd dolláros gyorssegély újabb részleteinek a lehívását, amire a mély recesszióba került izlandi gazdaságnak égetően szüksége van.