Fordulat jöhet a tőzsdéken

2010.01.05. 11:41
Hihetetlen éven vagyunk túl, a 2000-es évek eleje óta például először fordult elő, hogy a fejlődő országokban az elsődleges forgalomba hozatalok (tőzsdei kibocsátások, IPO) értéke meghaladta az iparosodott országokban látott mértéket. Mark Möbius, a Templeton guruja szerint ez a tény figyelmeztető jel lehet a befektetőknek, a fordulatra pedig nem kell sokat várni. A visszaesés a 34 milliárd dolláros feltörekvő piaci portfólióért felelős Möbius szerint 20 százalékos lehet, azonban ez nem egyik napról a másikra fog a befektetőkre szakadni.

Az elsődleges nyilvános forgalomba hozatalok (IPO-k) értéke éves szinten a fejlődő országokban először haladta meg a fejlődő országokét, a Templeton feltörekvő piaci guruja, Mark Möbius szerint pedig ez egy figyelmeztető jel lehet a befektetőknek. A rekord nagyságú ralit követően viszonylag könnyen fordulhat a világ, egy 20 százalékos korrekció pedig benne van a levegőben - írja a Bloomberg.

A Templeton híres-hírhedt guruja az elmúlt hónapokban többször is figyelmeztetett egy esetleges korrekcióra, eddig azonban nem jöttek be a számításai. A 20 százalékos visszaesést minden bizonnyal több lépcsőben érhetjük el, nem kell tehát egyelőre azzal számolnunk, hogy egyik napról a másikra zuhannak be a piacok. Bár akár ez is megtörténhet, ha újabb csontvázak esnek ki a szekrényből, legyen szó a világ bármelyik pontjáról.

A Barclays szakértője, Matthew Johnson szerint a potenciálisan magasabb növekedésű országok, mint például Kína, India és Brazília megfelelő táptalajt biztosítottak az elsődleges kibocsátásokhoz, az IPO-k pedig mind dinamikájukban, mind értékükben minden eddigi várakozást felülmúltak. A Bloomberg adatai alapján például 2009-ben a fejlődő piaci IPO-k 160 százalékkal haladták meg az iparosodott országokét.

A 34 milliárd dolláros feltörekvő piaci portfólióért felelős Mark Möbius a Bloomberg-nek adott interjújában elmondta, hogy kivételes esztendőn vagyunk túl, a közeljövőben esedékes IPO-kat megfelelő áron fel tudja majd szívni a piac, azonban lehetnek olyan esetek, amikor már túl sok lesz a befektetőknek a kínálat.