Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fordulat jöhet a tőzsdéken

2010.01.05. 11:41
Hihetetlen éven vagyunk túl, a 2000-es évek eleje óta például először fordult elő, hogy a fejlődő országokban az elsődleges forgalomba hozatalok (tőzsdei kibocsátások, IPO) értéke meghaladta az iparosodott országokban látott mértéket. Mark Möbius, a Templeton guruja szerint ez a tény figyelmeztető jel lehet a befektetőknek, a fordulatra pedig nem kell sokat várni. A visszaesés a 34 milliárd dolláros feltörekvő piaci portfólióért felelős Möbius szerint 20 százalékos lehet, azonban ez nem egyik napról a másikra fog a befektetőkre szakadni.

Az elsődleges nyilvános forgalomba hozatalok (IPO-k) értéke éves szinten a fejlődő országokban először haladta meg a fejlődő országokét, a Templeton feltörekvő piaci guruja, Mark Möbius szerint pedig ez egy figyelmeztető jel lehet a befektetőknek. A rekord nagyságú ralit követően viszonylag könnyen fordulhat a világ, egy 20 százalékos korrekció pedig benne van a levegőben - írja a Bloomberg.

A Templeton híres-hírhedt guruja az elmúlt hónapokban többször is figyelmeztetett egy esetleges korrekcióra, eddig azonban nem jöttek be a számításai. A 20 százalékos visszaesést minden bizonnyal több lépcsőben érhetjük el, nem kell tehát egyelőre azzal számolnunk, hogy egyik napról a másikra zuhannak be a piacok. Bár akár ez is megtörténhet, ha újabb csontvázak esnek ki a szekrényből, legyen szó a világ bármelyik pontjáról.

A Barclays szakértője, Matthew Johnson szerint a potenciálisan magasabb növekedésű országok, mint például Kína, India és Brazília megfelelő táptalajt biztosítottak az elsődleges kibocsátásokhoz, az IPO-k pedig mind dinamikájukban, mind értékükben minden eddigi várakozást felülmúltak. A Bloomberg adatai alapján például 2009-ben a fejlődő piaci IPO-k 160 százalékkal haladták meg az iparosodott országokét.

A 34 milliárd dolláros feltörekvő piaci portfólióért felelős Mark Möbius a Bloomberg-nek adott interjújában elmondta, hogy kivételes esztendőn vagyunk túl, a közeljövőben esedékes IPO-kat megfelelő áron fel tudja majd szívni a piac, azonban lehetnek olyan esetek, amikor már túl sok lesz a befektetőknek a kínálat.