Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Az autópálya, ami túl olcsó

2010.01.07. 07:42
Tisztességtelen verseny miatt emeltek panaszt az Európai Bizottsághoz intézett levelükben a lengyel sztrádaépítők a Berlin–Varsó autópálya egyik szakaszára kiírt tenderen győztes kínai konzorcium ellen. A pályázó a becsült ár feléért építené meg a sztrádát, ami a lengyelek szerint csak a kínai állam segítségével megoldható.

A lengyel útépítők úgy érzik, a kínai pályázó árajánlata messze a tender valós értéke alatt van, ez tisztességtelen versenyt jelent –
írja a Világgazdaság. A cégek tilakozásukkal Brüsszelhez fordult, panaszaikat az OIGD lobbicsoport juttatta el José Manuel Barroso bizottsági elnökhöz.

A lengyelek szerint csakis a pekingi kormány segítségével tehetett olyan árajánlatot a kínai COVEC, amely  a tender becsült értékétől 48, a második legolcsóbb felkínálástól pedig 23 százalékkal marad el. A pályázat ezzel természetesen nyert a tenderen.

A COVEC szeptemberben benyújtott pályázatában 319 millió eurót kért a Varsót Berlinnel összekötő autópálya egy 49 kilométeres szakaszának a megépítéséért. Ez kilométerenként 6,5 millió eurós árat jelent, ami forintban 1,8 milliárdnak felel meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?