A Cadbury kindertojással dobálná a Kraftot

2010.01.08. 11:01
Újabb fordulatot vett a csokiháború, miután Warren Buffet kedden bejelentette, hogy nem engedi a Kraftnak, hogy alulárazott részvényeivel fizessen a Cadbury csokoládévállalatért. A Cadbury menedzsmentje, aki alacsonynak tartja a Kraft 16,8 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát, ugyanis megpróbálja megnyerni a Kit-Kat csokit gyártó amerikai Hershey és a kindertojásról ismert Ferrerót, hogy tegyenek felvásárlási ellenajánlatot.

Szakértők szerint a brit csokoládécég vezetői leginkább saját pozícióikat féltik, bár azzal érvelnek, hogy a Kraftnak történő értékesítés esetén a befektetők elkótyavetyélnék a brit csokirészvényeket. A Cadbury szóvivője nyilatkozatban utalt arra, hogy a Kraft „fillérekért” jutna hozzá a patinás brit csokicéghez, miközben kevésbé ért annak üzletéhez, mint a csokoládégyártásra fókuszáló amerikai és olasz riválisai, vagyis a Kinder és a Hershey.

Pozícióikat féltik

Préda István, az itthon felvásárlásokat és cégeladásokat szervező MB Partners Zrt. vezetője szerint a Kraft nagyobb tőkeerőt és komoly értékesítési szinergiákat hozna a házasságba, de a cég karizmatikus vezére, Irene Rosenfeld minden bizonnyal azonnal menesztené az ajánlatát ellenző Cadbury-vezetést. A Cadbury által becsalogatott befektetők mellett ugyanakkor a helyén maradhatna a társaság menedzsmentje.

A magyar szakember szerint az az érvelés is sántít, hogy a Kraftnak történő értékesítés esetén a befektetők elkótyavetyélnék a brit csokirészvényeket. Rosenfeld asszony felvásárlási szándékának szeptember 7-i bejelentésekor a Cadbury részvényárfolyama közel 50 százalékkal emelkedett, és azóta is ezen a szinten mozog.

Ha a felvásárlás meghiúsul, akkor a brit cég részvényesei 2010-ben jelentős árfolyamveszteséget szenvednének el. Ez utóbbinak azonban kevés az esélye, mert a Hersey és a Ferrero lényegesen kisebb cégek lévén nehezen fogják összekaparni a 17 milliárd dolláros vételárat. A Cadbury-t kontrolláló befektetési alapok pedig nem engedhetik meg, hogy elpasszolják a Kraft ajánlatát, mondta Préda István.

Buffet beszólt

A Kraft vezérigazgatója, Irene Rosenfeld, 3 hónapos állóháború után, december 4-én formálisan is 16,8 milliárd dollárt ajánlott a csokicég részvényeiért. A Cadbury menedzsmentje december 14-én elutasította az ellenséges felvásárlási ajánlatot, mondván az alulértékeli az árbevétel- és profitnövekedés előtt álló Cadbury-t. Hogy kedvezőbbé tegye a Kraft az ajánlatot, kedden azt is bejelentette, hogy 3,7 milliárd dollárért eladja a DiGiorno és a Tombston pizza márkákat svájci konkurensének, a Nestlének. A tranzakcióból befolyt teljes összeget pedig a Cadbury felvásárlására fordított 16,8 milliárdos összeg készpénzhányadának emelésére fordítják.

Ezután néhány órával jelentette be Buffet, ellenzi, hogy amíg a Kraft részvényei alulértékeltek, a cég 370 millió dollár értékben törzsrészvényeket bocsásson ki a felvásárlás finanszírozásához. Buffet holdingcége, a Berkshire Hathaway138,3 millió részvénnyel, vagyis 9,4 százalékos részesedéssel a Kraft Foods (a világ második legnagyobb élelmiszeripari cége a Nestlé után) legnagyobb tulajdonosa.