Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Nincs megállapodás az orosz-fehérorosz olajvitában

2010.01.08. 12:27

Két napig tartó tárgyalássorozaton sem sikerült megállapodásra jutni az orosz-fehérorosz olajszállítási vitában: az álláspontok nem közeledtek - jelentette pénteken a Belta fehérorosz hírügynökség a minszki delegáció tagjaira hivatkozva. A tárgyalások azonban már pénteken folytatódhatnak - idézte a moszkvai küldöttség tagjait az Interfax orosz hírügynökség.

A felek tavaly év végéig nem tudtak megállapodni Oroszország 2010-es fehéroroszországi olajexportjának feltételeiben. Az év első napjaiban aztán elterjedtek hírek, amelyek szerint a vita miatt Oroszország felfüggesztette a szállításokat két finomítóba a Barátság (Druzsba) vezetéken, mire a kőolaj több mint két havi csúcsra drágult a világpiacon.

Az orosz és fehérorosz illetékesek január 2-án kezdték újra a tárgyalásokat az idei szállítások feltételeiről, és több, maratoni hosszúságú forduló után sem sikerült megállapodniuk. A fehérorosz kormány képviselő azt kívánják elérni, hogy Oroszország ne csak a fehérorosz fogyasztásra szánt kőolajat szállítsa vámmentesen, hanem a feldolgozásra, majd kivitelre szánt mennyiséget is. Moszkva viszont exportvámot vetne ki azokra az orosz olajból finomított termékekre, amelyeket a fehéroroszok Európába exportálnak.

Fehéroroszország évente húszmillió tonna körüli nyersolajat vásárol Oroszországtól, ennek azonban csak nagyjából egynegyedét fogyasztja el, a többit feldolgozott formában továbbítja Európába. Ez a kivitel adja Fehéroroszország exportbevételeinek egyharmadát, viszont a vám fehérorosz számítások szerint legalább ötmilliárd dollárral, a hazai össztermék (GDP) 10 százalékával terhelné meg a kasszát.

Legutóbb 2007. januárban pattant ki gáz- és olajvita Moszkva és Minszk között, és akkor időlegesen le is állt az olajszállítás a Barátság vezetéken.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?