Felkutatnák a világválság kirobbantóit

2010.01.10. 18:15
A pénzügyi válság körülményeinek vizsgálatába kezd több amerikai politikus. A jövő héten szerdán és csütörtökön is nyilvános meghallgatásokon faggatják az óriásbankok vezetőit a pénzügyi válság kialakulásának körülményeit vizsgáló tíztagú bizottság tagjai.

Vizsgálóbizottságot állított fel az amerikai törvényhozás a gazdasági világválság felelőseinek felkutatására. A nagy világgazdasági válság során felállított Pecora Bizottság mintájára létrehozott testület elsőként négy óriásbank, a Golman Sachs, a Morgan Stanley, a JP Morgan Chase és a Bank of America vezetőit hallgatja meg.

Elsősorban azt vizsgálják, milyen szerepet játszottak a bankok a világválság kirobbantásában, hogy váltak "túl naggyá ahhoz, hogy csődbe menjenek".

Ezeket a bankokat 2008-ban maga a szövetségi kormány mentette meg a nagyobb bajtól ezeket az intézményeket a TARP csomaggal. Az első körös meghallgatásban érintett bankok üzletágai közül néhány a jelzálog-hitelnyújtásban, néhány ezek értékpapírba csomagolásában, néhány pedig a velük való spekulációkban vett részt, ezért is érdekes a képviselők számára a bankvezérek meghallgatása.

A mostani vizsgálóbizottság előképe, a Pecora Bizottság javaslatára hozták meg 1933-ban a Glass-Steagall törvényt. A 90-es években hatályon kívül helyezett rendelkezések a bankok befektetési és kereskedelmi banki funkcióit választotta szét élesen egymástól, és úgy tűnik, sokan ennek új formában történő visszaállítását szorgalmazzák.

A bizottság célja egyelőre mégsem ez, csupán az, hogy december 15-éig egy olyan végső tanulmányt állítson össze, amilyet például 2001. szeptember 11-e után is megalkottak a tanulságok összegzése céljából. Kritikusok szerint a bizottság megkésett a munkájával, hiszen a szenátus előtt van már az az átfogó pénzügyi reformcsomag, amelyet a válság tanulságainak felhasználásával az amerikai pénzügyi rendszer megjobbítására fogadott el még decemberben a kongresszus.

Szerdán a Goldman Sachs vezérigazgatóját, Lloyd Blankfeint, JP Morgan Chase részéről Jamie Dimont, a Morgan Stanley-től John Macket, a Bank of Americától pedig Brian Moynihant hallgatja meg a testület. A bizottság szóvivője szerint azonban nem fog elmaradni a Citigroup részéről Vikram Pandit meghallgatása sem.