Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Felkutatnák a világválság kirobbantóit

2010.01.10. 18:15
A pénzügyi válság körülményeinek vizsgálatába kezd több amerikai politikus. A jövő héten szerdán és csütörtökön is nyilvános meghallgatásokon faggatják az óriásbankok vezetőit a pénzügyi válság kialakulásának körülményeit vizsgáló tíztagú bizottság tagjai.

Vizsgálóbizottságot állított fel az amerikai törvényhozás a gazdasági világválság felelőseinek felkutatására. A nagy világgazdasági válság során felállított Pecora Bizottság mintájára létrehozott testület elsőként négy óriásbank, a Golman Sachs, a Morgan Stanley, a JP Morgan Chase és a Bank of America vezetőit hallgatja meg.

Elsősorban azt vizsgálják, milyen szerepet játszottak a bankok a világválság kirobbantásában, hogy váltak "túl naggyá ahhoz, hogy csődbe menjenek".

Ezeket a bankokat 2008-ban maga a szövetségi kormány mentette meg a nagyobb bajtól ezeket az intézményeket a TARP csomaggal. Az első körös meghallgatásban érintett bankok üzletágai közül néhány a jelzálog-hitelnyújtásban, néhány ezek értékpapírba csomagolásában, néhány pedig a velük való spekulációkban vett részt, ezért is érdekes a képviselők számára a bankvezérek meghallgatása.

A mostani vizsgálóbizottság előképe, a Pecora Bizottság javaslatára hozták meg 1933-ban a Glass-Steagall törvényt. A 90-es években hatályon kívül helyezett rendelkezések a bankok befektetési és kereskedelmi banki funkcióit választotta szét élesen egymástól, és úgy tűnik, sokan ennek új formában történő visszaállítását szorgalmazzák.

A bizottság célja egyelőre mégsem ez, csupán az, hogy december 15-éig egy olyan végső tanulmányt állítson össze, amilyet például 2001. szeptember 11-e után is megalkottak a tanulságok összegzése céljából. Kritikusok szerint a bizottság megkésett a munkájával, hiszen a szenátus előtt van már az az átfogó pénzügyi reformcsomag, amelyet a válság tanulságainak felhasználásával az amerikai pénzügyi rendszer megjobbítására fogadott el még decemberben a kongresszus.

Szerdán a Goldman Sachs vezérigazgatóját, Lloyd Blankfeint, JP Morgan Chase részéről Jamie Dimont, a Morgan Stanley-től John Macket, a Bank of Americától pedig Brian Moynihant hallgatja meg a testület. A bizottság szóvivője szerint azonban nem fog elmaradni a Citigroup részéről Vikram Pandit meghallgatása sem.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?