Leminősítéssel fenyegeti Portugáliát a Moody's

2010.01.11. 04:42
A leminősítés kockázatára figyelmeztette Portugáliát a Moody's Investors Service arra az esetre, ha az euróövezeti tagállam kormánya nem hoz kemény intézkedéseket a felduzzadt államháztartási hiány csökkentésére.

Anthony Thomas, a Moody's vezető térségi elemzője a hétfői Financial Timesnak azt mondta: ha Portugália el akarja kerülni az osztályzatrontást, akkor érdemi és hiteles lépéseket kell tennie a deficit ellenőrzés alá vonására. Portugáliában ebben a hónapban vitatják meg az idei pénzügyi év költségvetését.

A nemzetközi hitelminősítő október végén rontotta Portugália "Aa2" szintű - vagyis még magasan elsőrendű - kormánykötvény-besorolásának kilátását az addigi stabilról leminősítés távlati valószínűségére utaló negatívra.

Ehhez fűzött londoni elemzésében a Moody's annak idején megállapította: Portugáliát nem érintette olyan súlyosan a pénzügyi válság, mint más euróövezeti tagállamokat, azonban a válság után várható, nyomott ütemű világgazdasági növekedés "súlyosan kedvezőtlen" adósságdinamikához vezethet a portugál gazdaságban.

Van, ahol még rosszabb

Anthony Thomas a Financial Timesnak ugyanakkor hangsúlyozta: Görögországban még sokkal rosszabb a helyzet, mint Portugáliában. Egy másik, név nélkül idézett hitelminősítői elemző úgy fogalmazott: "nagyságrendi különbségek" vannak a két euróövezeti tagállam között, mivel a görög közadósságráta és az államháztartási hiány a hazai össztermék 113, illetve 12,5 százaléka körül van, Portugália adósság- és deficitrátái ugyanakkor 77, illetve 8 százalék környékén járnak.

Nemrégiben a másik két nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Standard & Poor's egyaránt a közepes befektetői "BBB" kategóriába sorolta át a görög adósságot az elsőrendű "A" sávból.

Az S&P - amely arra a véleményére hivatkozott, hogy a görög kormány deficitcsökkentő tervei valószínűleg elégtelenek az államadósság tartós mérsékléséhez - az új, "BBB plusz" görög osztályzatot is negatív kihatású figyelőlistán hagyta, ami erőteljes utalás a közeli újabb leminősítés lehetőségére.

Görögország az első - és eddig az egyetlen - olyan euróövezeti tagállam, amelyet több hitelminősítő is visszasorolt a közepes "BBB" osztályzati sávba.

Karácsony előtt a Moody's is rontotta, ám továbbra is az elsőrendű "A" kategóriában tartotta a görög adósbesorolást, és hangsúlyozta: véleménye szerint Görögország rövid távú likviditási kockázatai "nagyon korlátozottak".

Görögország más nagy londoni házak szerint mindazonáltal igencsak kockázatos adós.

A legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató cég, a CMA DataVision nemrégiben közölt összehasonlító elemzése szerint - amely a szuverén adósságtörlesztési kockázat fedezetére szolgáló határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazása alapján listázta az egyes gazdaságokat - Görögország a világ tíz legkockázatosabb államadósának egyike, olyan országokkal osztozva a felső tízes mezőnyben, mint Venezuela vagy Ukrajna.

A JP Morgan bankcsoport londoni részlegének szintén nemrég kiadott összehasonlító elemzésében az állt: "történelmi perspektívában tekintve" talán a magyarországi költségvetési konszolidáció a legjobb követendő példa Görögország számára. Magyarország ugyanis valószínűleg Európa legambiciózusabb költségvetési korrekcióját hajtotta végre - ciklikus kiigazítással számolt GDP-arányos elsődleges államháztartási egyenlege évente átlagosan 3 százalékponttal javult az elmúlt három év során -, és "nagyjából ez az a szigorítási mérték", amelyre Görögországnak is szüksége lenne - írták a JP Morgan londoni elemzői.