Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tovább tiltakoznak a szlovák fuvarozók

2010.01.11. 14:13

Folytatódik a tiltakozás Pozsonyban, ahol több tucatnyi kamion már csütörtök óta akadályozza a forgalmat a fontos Rozsnyói úton. A kamionosok jelezték, hogy várhatóan a miniszterelnöki hivatal elé vonulnak. Ott délelőtt a SITA hírügynökség szerint egy nagy rakás trágyát szórt ki egy ismeretlen teherautó.

Trencsénnél több tucatnyi kamion és személygépkocsi eltorlaszolta a cseh határ felé vezető nemzetközi közutat, így az autósoknak a városon keresztül kell eljutniuk a közeli határállomásra.

Kamionoszlopok indultak meg a közutakon Zsolnán, Besztercebányán, Nyitrán, Nagyszombatban és más városokban is. Pozsonyban , Kassán és néhány más helyen a kamionosok aláírásgyűjtésbe is kezdtek.

Robert Fico szlovák kormányfő már vasárnap bejelentette: nem találkozik hétfőn az elektronikus útdíj ellen tiltakozó fuvarozókkal, mert nem teljesítették az akció befejezésére vonatkozó követelését.

Fico ugyanakkor jelezte: tárgyalni fog hétfőn azokkal, akiket a kormány partnerének tart az útdíj kérdésében. Magát az útdíjrendszer működését a kormányfő nem tartja kérdésesnek, de elismeri esetleges negatív hatásait a fuvarozókra. Az ő képviselőjüknek pedig a nagyfuvarozókat tömörítő CESMAD társaságot tartja, nem pedig a még csak alakulófélben levő UNAS-t. A tárgyalásra, amelyre hétfőn délután kerül sor, a munkaadók szervezete és a Slovnaft vegyipari konszern is meghívót kapott.

Brano Ondrus, a kormány sajtóosztályának vezetője bejelentette: az UNAS képviselői is részt vehetnek a délutáni tárgyaláson, ha addig befejezik tiltakozásaikat. A kis és közepes fuvarozókat tömörítő UNAS a tiltakozás befejezését elutasította.

A miniszterelnök leszögezte: tiszteli az utakon tiltakozó sofőröket, mert nehéz munkát végeznek, és sosem engedélyezné, hogy a karhatalom fellépjen ellenük. "Azonban ezeknek az embereknek is tudatosítaniuk kell, hogy az útdíjat nem szüntetjük meg. Útdíj lesz, és a rendszer működni fog" - húzta alá Fico.

A Szlovákiai Fuvarozók Szövetsége (UNAS) ismételten hangsúlyozta: nem a január elsején bevezetett elektronikus útdíjat ellenzik, de annak mai formáját. Azt kifogásolják, hogy a január elsején bevezetett útdíj túl magas, a rendszer hibásan működik és a díjfizetés olyan utakra is kiterjed, amelyek rossz minőségűek. A közepes és kisebb teherfuvarozók azt is állítják, hogy az útdíj tönkreteheti vállalkozásukat.