Ágnes
2 °C
11 °C

Tovább tiltakoznak a szlovák fuvarozók

2010.01.11. 14:13

Folytatódik a tiltakozás Pozsonyban, ahol több tucatnyi kamion már csütörtök óta akadályozza a forgalmat a fontos Rozsnyói úton. A kamionosok jelezték, hogy várhatóan a miniszterelnöki hivatal elé vonulnak. Ott délelőtt a SITA hírügynökség szerint egy nagy rakás trágyát szórt ki egy ismeretlen teherautó.

Trencsénnél több tucatnyi kamion és személygépkocsi eltorlaszolta a cseh határ felé vezető nemzetközi közutat, így az autósoknak a városon keresztül kell eljutniuk a közeli határállomásra.

Kamionoszlopok indultak meg a közutakon Zsolnán, Besztercebányán, Nyitrán, Nagyszombatban és más városokban is. Pozsonyban , Kassán és néhány más helyen a kamionosok aláírásgyűjtésbe is kezdtek.

Robert Fico szlovák kormányfő már vasárnap bejelentette: nem találkozik hétfőn az elektronikus útdíj ellen tiltakozó fuvarozókkal, mert nem teljesítették az akció befejezésére vonatkozó követelését.

Fico ugyanakkor jelezte: tárgyalni fog hétfőn azokkal, akiket a kormány partnerének tart az útdíj kérdésében. Magát az útdíjrendszer működését a kormányfő nem tartja kérdésesnek, de elismeri esetleges negatív hatásait a fuvarozókra. Az ő képviselőjüknek pedig a nagyfuvarozókat tömörítő CESMAD társaságot tartja, nem pedig a még csak alakulófélben levő UNAS-t. A tárgyalásra, amelyre hétfőn délután kerül sor, a munkaadók szervezete és a Slovnaft vegyipari konszern is meghívót kapott.

Brano Ondrus, a kormány sajtóosztályának vezetője bejelentette: az UNAS képviselői is részt vehetnek a délutáni tárgyaláson, ha addig befejezik tiltakozásaikat. A kis és közepes fuvarozókat tömörítő UNAS a tiltakozás befejezését elutasította.

A miniszterelnök leszögezte: tiszteli az utakon tiltakozó sofőröket, mert nehéz munkát végeznek, és sosem engedélyezné, hogy a karhatalom fellépjen ellenük. "Azonban ezeknek az embereknek is tudatosítaniuk kell, hogy az útdíjat nem szüntetjük meg. Útdíj lesz, és a rendszer működni fog" - húzta alá Fico.

A Szlovákiai Fuvarozók Szövetsége (UNAS) ismételten hangsúlyozta: nem a január elsején bevezetett elektronikus útdíjat ellenzik, de annak mai formáját. Azt kifogásolják, hogy a január elsején bevezetett útdíj túl magas, a rendszer hibásan működik és a díjfizetés olyan utakra is kiterjed, amelyek rossz minőségűek. A közepes és kisebb teherfuvarozók azt is állítják, hogy az útdíj tönkreteheti vállalkozásukat.