Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vásárlási pánik Venezuelában

2010.01.11. 11:54
Pánikszerű vásárlási hullám bontakozott ki a hétvégén Venezuelában, miután Hugo Chávez elnök váratlanul bejelentette, hogy leértékelik a dollárral szemben a bolivárt, a nemzeti fizetőeszközt.

Főként a külföldi gyártmányú elektronikai berendezéseket, televíziókészülékeket, hűtőszekrényeket és számítógépeket kapkodták el a dél-amerikai országban, ahol hétfőtől 2,15 bolivárról 4,30-ra emelkedik a dollár árfolyama. A caracasi vezetés egy kedvezőbb, 2,60 bolivár/dolláros hivatalos árfolyamot is bevezetett, ez azonban csak bizonyos alapvető élelmiszerekre, egészségügyi cikkekre és gazdaságfejlesztési szempontból fontos berendezésekre vonatkozik.

Az ellenzék szerint az intézkedés hatásai katasztrofálisak lesznek, sok termék ára a duplájára emelkedik és megugrik az amúgy is magas infláció, amely így már a 30 százalékot is elérheti.

Chávez szerint a bolivár leértékelése a hazai gazdaságot erősítő "szükséges és igazságos" lépés. Hatására "javul majd a termelékenység és több olyan terméket vásárolunk, amelyet venezuelaiak gyártottak venezuelaiaknak" - mondta az elnök. A nemzeti valuta leértékelése várhatóan növelni fogja az állam olajipari bevételeit, és segíti majd a helyi exportőröket, de nyomás alá helyezheti a fogyasztói árakat. Tavaly 25,1 százalékkal Venezuelában volt a legmagasabb az infláció egész Dél-Amerikában.

Az OPEC-tag országban az olajipar adja a hazai össztermék (GDP) és az állami bevételek közel felét, és olajkivitelből származik az export közel 90 százaléka. A venezuelai GDP tavaly éves szinten 2,9 százalékkal csökkent.