Gusztáv
3 °C
7 °C

Aggódhatnak a frankhitelesek

2010.01.12. 13:52
A Svájci Nemzeti Bank (SNB) továbbra is küzdeni fog a túlzott mértékű frankerősödés ellen - lepte meg a piacokat a jegybank hétfői közleménye. A váratlan bejelentés kapcsán viszont egyes elemzők úgy vélik, hogy a jegybank ilyen jellegű, szóbeli intervenciói már nem akadályozhatják meg a frank további, euróval szembeni felértékelődését.

Jó esély van arra, hogy a svájci frank a jegybank tegnapi közleménye ellenére (miszerint fellép a túlzott felértékelődés ellen) tovább erősödhet közép távon az euró ellenében - kommentálta Jenny McKeown, a Capital Economics elemzője az SNB tegnapi bejelentését. A Capital Economics szakértője kiemelte: a jegybank nem azt mondta, hogy bármilyen felértékelődést megakadályoz.

Philipp Hildebrand jegybankelnök tegnap közleményben hangsúlyozta, hogy továbbra is készek megakadályozni a frank túlzott felértékelődését. A bejelentés meglepte a piacot: az alpesi ország fizetőeszköze azonnali gyengüléssel reagált a hírre, az EUR/CHF jegyzések az 1.48-as szintet is megközelítették. Úgy tűnik azonban, hogy a svájci központi bank szóbeli intervencójának nem volt tartós hatása a devizapiacon, mivel a frank ótavosan visszaerősödött a bejelentés előtti szintekre.

Jenny McKeown szerint nehézségekbe ütközhet az SNB a felértékelődés elleni küzdelemben. A frank viszonylagos ereje ugyanis részben az eurót sújtó tényezőkből származik (így például a görög államcsődből fakadó kockázatok). Amennyiben fennmaradnak az euróövezet gyengébb "láncszemeivel" kapcsolatos aggodalmak, akkor a frank újabb felértékelődési nyomás alá kerülhet - teszi hozzá a CE elemzője, aki szerint a nyomás tovább erősödhet, ha a svájci üzleti környezet mutatói az euróözeténél gyorsabb kilábalást fognak tükrözni.

Az elemző devizapiaci kilátásokkal kapcsolatos véleménye nem túl biztató a frankban eladósodottak számára, a svájci fizetőeszköz ereje ugyanis megjelenhet az CHF/HUF keresztben is, amennyiben a forint nem képes kompenzálni a frank erősödését.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!