Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Aggódhatnak a frankhitelesek

2010.01.12. 13:52
A Svájci Nemzeti Bank (SNB) továbbra is küzdeni fog a túlzott mértékű frankerősödés ellen - lepte meg a piacokat a jegybank hétfői közleménye. A váratlan bejelentés kapcsán viszont egyes elemzők úgy vélik, hogy a jegybank ilyen jellegű, szóbeli intervenciói már nem akadályozhatják meg a frank további, euróval szembeni felértékelődését.

Jó esély van arra, hogy a svájci frank a jegybank tegnapi közleménye ellenére (miszerint fellép a túlzott felértékelődés ellen) tovább erősödhet közép távon az euró ellenében - kommentálta Jenny McKeown, a Capital Economics elemzője az SNB tegnapi bejelentését. A Capital Economics szakértője kiemelte: a jegybank nem azt mondta, hogy bármilyen felértékelődést megakadályoz.

Philipp Hildebrand jegybankelnök tegnap közleményben hangsúlyozta, hogy továbbra is készek megakadályozni a frank túlzott felértékelődését. A bejelentés meglepte a piacot: az alpesi ország fizetőeszköze azonnali gyengüléssel reagált a hírre, az EUR/CHF jegyzések az 1.48-as szintet is megközelítették. Úgy tűnik azonban, hogy a svájci központi bank szóbeli intervencójának nem volt tartós hatása a devizapiacon, mivel a frank ótavosan visszaerősödött a bejelentés előtti szintekre.

Jenny McKeown szerint nehézségekbe ütközhet az SNB a felértékelődés elleni küzdelemben. A frank viszonylagos ereje ugyanis részben az eurót sújtó tényezőkből származik (így például a görög államcsődből fakadó kockázatok). Amennyiben fennmaradnak az euróövezet gyengébb "láncszemeivel" kapcsolatos aggodalmak, akkor a frank újabb felértékelődési nyomás alá kerülhet - teszi hozzá a CE elemzője, aki szerint a nyomás tovább erősödhet, ha a svájci üzleti környezet mutatói az euróözeténél gyorsabb kilábalást fognak tükrözni.

Az elemző devizapiaci kilátásokkal kapcsolatos véleménye nem túl biztató a frankban eladósodottak számára, a svájci fizetőeszköz ereje ugyanis megjelenhet az CHF/HUF keresztben is, amennyiben a forint nem képes kompenzálni a frank erősödését.