Obama díjat vetne ki a bankokra

2010.01.13. 09:28

Csütörtökön jelenti be Barack Obama elnök, milyen jellegű lesz az a teher, amelyet a bankmentő csomagból származó költségvetési veszteségek fedezésére fog kivetni a kormány a bankokra - értesült kormányzati forrásokból a Reuters. Úgy tudni, a kormány 120 milliárd dollár plusz bevételre számít.

Kétszámjegyű munkanélküliség, csillagászati bónuszok miatti közfelháborodás a bankok ellen - ilyen körülmények között kell Barack Obamának egyensúlyoznia a banki és adófizetői elvárások között. 120 milliárd dollár az az összeg, amennyi a legkonzervatívabb becslések szerint az amerikai állam vesztesége lehetett a 2008 őszén elindított TARP mentőcsomag során.

A Reuters kormányzati forrásai szerint már augusztus óta vita folyik a TARP-ért cserébe fizetendő díjról, de Obama elnök ennek véget vetve a törvényben rögzítettnél (2013-nál) jóval korábban vissza szeretné "szerezni" az adófizetők pénzét. Mint ismeretes, számos óriásbank visszafizette már az államtól kapott összegeket, decemberben például a Bank of America és a Wells Fargo.

A TARP-ból nem csak bankok részesedtek azonban, ám az autógyártók és a biztosítóóriás AIG egyelőre olyan helyzetben vannak, hogy valószínűleg mentesítik őket a csütörtökön bejelentendő, eddig részleteiben nem ismert díj alól.