Judit
2 °C
7 °C

Obama díjat vetne ki a bankokra

2010.01.13. 09:28

Csütörtökön jelenti be Barack Obama elnök, milyen jellegű lesz az a teher, amelyet a bankmentő csomagból származó költségvetési veszteségek fedezésére fog kivetni a kormány a bankokra - értesült kormányzati forrásokból a Reuters. Úgy tudni, a kormány 120 milliárd dollár plusz bevételre számít.

Kétszámjegyű munkanélküliség, csillagászati bónuszok miatti közfelháborodás a bankok ellen - ilyen körülmények között kell Barack Obamának egyensúlyoznia a banki és adófizetői elvárások között. 120 milliárd dollár az az összeg, amennyi a legkonzervatívabb becslések szerint az amerikai állam vesztesége lehetett a 2008 őszén elindított TARP mentőcsomag során.

A Reuters kormányzati forrásai szerint már augusztus óta vita folyik a TARP-ért cserébe fizetendő díjról, de Obama elnök ennek véget vetve a törvényben rögzítettnél (2013-nál) jóval korábban vissza szeretné "szerezni" az adófizetők pénzét. Mint ismeretes, számos óriásbank visszafizette már az államtól kapott összegeket, decemberben például a Bank of America és a Wells Fargo.

A TARP-ból nem csak bankok részesedtek azonban, ám az autógyártók és a biztosítóóriás AIG egyelőre olyan helyzetben vannak, hogy valószínűleg mentesítik őket a csütörtökön bejelentendő, eddig részleteiben nem ismert díj alól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?