Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hétfőre elkészül a hatezredik Airbus

2010.01.14. 16:46
Hamarosan átadják a hatezredik Airbust. A történelmi légi jármű egy A380 típusú óriás lesz, a világ legnagyobb utasszállító repülőgép típusának egy példánya. Ezt a dubaji Emirates légitársaságnak szállítják le a jövő hétfőn.

A hatezredik Airbust így a nyugat-európai EADS csoporthoz tartozó gyártó első gépének első berepülését követő 37. év 82. napján adják át. A kétszintes, több mint 800 utas szállítására képes repülő az összesen 58 darab A380-ast rendelő Emirates óriásgép-flottájába kerül. Ez lesz a 25. legyártott A380-as. A hatezredik gép az Airbus Hamburg melletti üzemében készül.

Az első Airbus - egy A300-as, amelyet a Toulouse-i üzemben gyártottak - 1972. október 28-án szállt fel először. Két évvel később aztán az Air France üzembe állította az akkor még csak 4 éves cég gyártmányait, amivel megkezdődött a nyugat-európai ipar egyik legfényesebb sikertörténete.

A hetvenes években még nem ment jól az üzlet, volt olyan év is, amikor mindössze egy repülőt adott el a társaság, és az ezredik Airbus 19 év múlva, 1993-ban kelt el. Ezt követően egyre gyorsabb ütemben bővült a rendelésállomány: a kétezredik darabot 1999-ben adták el, a háromezredik pedig 2002-ben talált gazdára. A négyezres határt 2005-ben érte el a cég, és az ötezredik Airbust 2007. december 14-én vette át a megrendelő, a Qantas ausztrál légitársaság.

a380c

Az Airbus 30 év alatt vált az iparág meghatározó, 50 százalék körüli részesedéssel rendelkező szereplőjévé és 2001 óta rendre maga mögé utasítja a legnagyobb riválist, az amerikai Boeinget. Tavaly minden korábbinál többet, összesen 498 Airbust szállítottak le a megrendelőknek, és a cég a legnagyobb európai multinacionális társasággá növekedett.

A cég jelenleg 52 ezer embert foglalkoztat, és több mint 3500 repülőgép gyártására van megrendelése. Ez azt jelenti, hogy a következő hét évre biztosított az alkalmazottak munkahelye.