Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vagyonadót vezethet be Románia

2010.01.14. 13:51
Különleges "pótadó" kivetését szorgalmazza az 500 ezer eurónál nagyobb vagyonnal rendelkező magánszemélyekre az a törvénytervezetet, amelyet Mugurel Surupaceanu szociáldemokrata képviselő terjesztett a román parlament elé. A kormányfő azt mondta: 2010-re nem terveznek adóemelést, de a későbbi években bevezethetik az új adónemet.

A törvényjavaslat értelmében a gazdagabbaknak nettó vagyonuk 0,5 százalékát kellene évente adóként befizetniük az államkasszába. A jogszabálytervezet leszögezi: az érintetteknek június 30-áig ki kell tölteniük egy vagyonnyilatkozatot a 2009. december 31-én birtokolt vagyonról. Ebben a nyilatkozatban egyaránt be kell vallaniuk a tulajdonukban lévő ingatlanokat, vagyontárgyakat, a saját, illetve a férjük vagy feleségük, valamint kiskorú gyermekeik birtokában lévő pénzösszegeket.

Surupaceanu azzal érvel, hogy több országban is bevezették már a vagyonosok megadózását, a legtöbb helyen szerinte hatékonyan működik. Példaként Franciaországot, Norvégiát és Svájcot hozta fel.

A tervezet azonnal felkavarta a kedélyeket a belpolitikai és üzleti körökben, a hírtelevíziók stúdió-beszélgetéseinek központi témájává vált. A szociáldemokrata képviselő a Mediafax hírügynökségnek úgy nyilatkozott: már érkeztek személye elleni támadások a tervezet kidolgozása óta, főként az érintettek adtak hangot elégedetlenségüknek.

Emil Boc miniszterelnök egyelőre nem kívánt véleményt mondani az ötletről. Egy sajtóértekezleten csak annyit mondott: jelen pillanatban a 2010-es költségvetés elfogadása élvez elsőbbséget, a vagyonadóról majd később lehet tárgyalni. A kormányfő emlékeztetett, hogy a parlamenti vita tárgyát képző büdzsé nem tartalmaz adó- és illetékemelést, így az adórendszert csak az elkövetkező években lehetne módosítani.