Csökken a gázolaj forgalmi adója Szlovákiában

2010.01.20. 20:26
Szlovákiában 11,3 eurócenttel csökken a gázolaj forgalmi adója február elsején, erről gyorsított eljárásban döntött a szlovák parlament.

A döntés azt jelenti, hogy február elsejétől a benzinkutakon 13 eurócenttel lesz alacsonyabb a gázolaj literenkénti ára. A szlovákiai gázolaj ára ezzel versenyképes lesz a környező országok áraival.

Az intézkedés része annak a megállapodás-csomagnak, amelyet a miniszterelnök kötött a szociális partnerekkel és vállalkozókkal tíz napja Pozsonyban azután, hogy országszerte a teherfuvarozók százai tiltakoztak az elektronikus útdíj jelenlegi formája ellen.

A gázolaj forgalmi adójának csökkentése a megállapodás legfontosabb pontja. Robert Fico korábbi bejelentése szerint ez az államkassza számára legalább 100 millió eurós bevételkiesést fog jelenteni. A miniszterelnök szerint ezt az összeget a kormány a minisztériumok összevonásával, illetve a tárcák takarékosabb működtetésével kívánja megspórolni, hogy ne növekedjen a költségvetés hiánya.

Megszűnik két tárca

A kormány javaslata alapján a parlament jóváhagyta, hogy a júniusi választás után felálló új kormánynak az eddigi 14 helyett csak 12 tárcája lesz. Megszűnik az építőipari és regionális fejlesztési minisztérium, valamint a környezetvédelmi minisztérium. Az első jogköreinek többségét az ipari tárca, míg a másodikét a mezőgazdasági tárca veszi át.

A parlament módosította a január elsején bevezetett elektronikus útdíj megsértéséért kijáró szankciókat is. A fedélzeti műszer hibás bekapcsolása, vagy rossz adatok betáplálása miatt kiszabható majdnem 1700 eurós büntetést a helyszínen 120 euróra, közigazgatási eljárás esetén pedig 160 euróra csökkentették.

A törvénymódosításokat az ellenzék is megszavazta. Az az ellenzéki javaslat viszont, hogy három eurócenttel csökkentsék a benzin forgalmi adóját is, nem kapott többségi támogatást a honatyáktól.

Az elektronikus útdíjrendszert Szlovákiában január elsején vezették be a 3,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsik számára. Az elektronikus útdíjrendszer összesen 2400 kilométer autópályára, gyorsforgalmi útra és más, jelzett útra terjed ki. Ebből az első osztályú utak 1461 kilométert tesznek ki.