Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Csökken a gázolaj forgalmi adója Szlovákiában

2010.01.20. 20:26
Szlovákiában 11,3 eurócenttel csökken a gázolaj forgalmi adója február elsején, erről gyorsított eljárásban döntött a szlovák parlament.

A döntés azt jelenti, hogy február elsejétől a benzinkutakon 13 eurócenttel lesz alacsonyabb a gázolaj literenkénti ára. A szlovákiai gázolaj ára ezzel versenyképes lesz a környező országok áraival.

Az intézkedés része annak a megállapodás-csomagnak, amelyet a miniszterelnök kötött a szociális partnerekkel és vállalkozókkal tíz napja Pozsonyban azután, hogy országszerte a teherfuvarozók százai tiltakoztak az elektronikus útdíj jelenlegi formája ellen.

A gázolaj forgalmi adójának csökkentése a megállapodás legfontosabb pontja. Robert Fico korábbi bejelentése szerint ez az államkassza számára legalább 100 millió eurós bevételkiesést fog jelenteni. A miniszterelnök szerint ezt az összeget a kormány a minisztériumok összevonásával, illetve a tárcák takarékosabb működtetésével kívánja megspórolni, hogy ne növekedjen a költségvetés hiánya.

Megszűnik két tárca

A kormány javaslata alapján a parlament jóváhagyta, hogy a júniusi választás után felálló új kormánynak az eddigi 14 helyett csak 12 tárcája lesz. Megszűnik az építőipari és regionális fejlesztési minisztérium, valamint a környezetvédelmi minisztérium. Az első jogköreinek többségét az ipari tárca, míg a másodikét a mezőgazdasági tárca veszi át.

A parlament módosította a január elsején bevezetett elektronikus útdíj megsértéséért kijáró szankciókat is. A fedélzeti műszer hibás bekapcsolása, vagy rossz adatok betáplálása miatt kiszabható majdnem 1700 eurós büntetést a helyszínen 120 euróra, közigazgatási eljárás esetén pedig 160 euróra csökkentették.

A törvénymódosításokat az ellenzék is megszavazta. Az az ellenzéki javaslat viszont, hogy három eurócenttel csökkentsék a benzin forgalmi adóját is, nem kapott többségi támogatást a honatyáktól.

Az elektronikus útdíjrendszert Szlovákiában január elsején vezették be a 3,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsik számára. Az elektronikus útdíjrendszer összesen 2400 kilométer autópályára, gyorsforgalmi útra és más, jelzett útra terjed ki. Ebből az első osztályú utak 1461 kilométert tesznek ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!